RASOL: Tečnost koja leči probavu, astmu, čir i kožu!

loading...
Podeli sa prijateljima

Rasol od kiselog kupusa jako je lekovita tečnost koju možete piti, ali i upotrebiti za pripremu raznih supa i variva. Izrazito je dobra za probavu i jačanje crevne flore. Rasol je dobar za arterosklerozu i visok krvni pritisak.


Prvo da napišemo – što je rasol?

Rasol je sok od kiselog kupusa. Ako ste ikada videli bačvu ili teglu kiselog kupusa, onda ste primetili i tečnost u koju je kupus potopljen. To je rasol. Ova lekovita tečnost u sebi sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput kaliju,a, kalcijuma, fosfora, sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezujuma.

Rasol je odličan za probavu i jačanje crevne flore. Bogat je dobrim bakterijama koje pomažu našem probavnom sistemu, a pored toga se rasol koristi i kao prirodni lek za arterosklerozu i visok pritisak, kao i za lečenje astme, reume, gihta i čira na želucu. Pored svega spomenutog, mnogi se slažu da je rasol dobar za jačanje imuniteta, protiv mamurluka, da čisti kožu i pomaže kod raznih vrsta karcinoma.

Sada, u vremenu praznika, mnogima će dobro poslužiti rasol. Uklanja mamurluk tako što hidrira organizam i nadopunjuje ga izgubljenim elektrolitima.

Kiseli kupus i rasol

Kupus je zdrava namirnica već i kao sirov. Ipak, kažu stručnjaci i nutricionisti da je kiseli kupus jedna od retkih namirnica koje je čovek uspeo još više poboljšati. Kada se ukiseli, kupus je dodatno obogaćen vitaminom B12 kojeg inače pronalazimo u namirnicama životinjskog porekla. Najbolje od svega je što se svaka vrsta kupusa može kiseliti. Na taj način ste dobili jako zdravu namirnicu, a rasol kao nusproizvod. Kiseli kupus je dodatno obogaćen fitonutrijentima i vitaminom C, sadrži antocijan, odnosno antioksidans koji štiti sive moždane stanice.

Kada se kiseli, važno je odabrati glavice kupusa koje nisu oštećene, tvrde glavice sa što manje crnih delova. Uvek odstranite koren glavice pre nego je stavite da se kiseli. Mnogi naši recepti za kiseli kupus kombinujuju sečeni kupus sa glavicama, što je sasvim u redu, a listovi glavica se kasnije koriste za ukusna i zdrava jela.

Recept za rasol

Naučite sami ukiseliti kupus, odnosno pripremiti rasol. Napisali smo već, rasol je nusproizvod kiselog kupusa. Jako je zdrav i dobro će vam doći.

Priprema kiselog kupusa: Ako uzmete 25kg kupusa, pripremite oko 500 g soli, 10-ak listova lovora i 2 kašičice bibera u zrnu. U bačvu odgovarajuće veličine složite red rezanog kupusa, pa red soli sa začinima. Svaki red sabijajte, da bi kupus pustio sok i da uklonite mehuriće zraka. Ako stavljate i cele glavice, onda ih poslažite na rezani začinjeni kupus. Nemojte glavice previše nabijati da ne oštetite listove, ali se potrudite da budu tesno poslagane.

Da bi ih dobro sabili možete se poslužiti drvenim batom, da što gušće poslažete sve slojeve. Dalje ređajte istim redosledom, sve dok ne potrošite sav kupus. Ako ste dobro uradili opisane korake, odnosno sabili kupus, on bi već za 2 dana trebalo da pusti dovoljno soka, koji će se izdignuti 4-5cm iznad kupusa.

loading...