Voćka koja može da spreči moždani udar kod žena: Preporuka naučnika

loading...
Podeli sa prijateljima

Žene koje redovno jedu pomorandže, grejpfrut i limun imaju 20 odsto manji rizik da dožive moždani udar.

Žene koje redovno jedu pomorandže, grejpfrut i limun imaju 20 odsto manji rizik da dožive moždani udar, pokazuju istraživanja britanskih naučnika. Isti je efekat i ukoliko piju sveže ceđene sokove od citrusnog voća.

– Ključ je u flavonoidima, prirodnim antioksidansima i antizapaljenskim činiocima koji snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola. Na taj način pomažu arterijama. Istraživanje ima za cilj da objasni vezu koja vlada među flavonoidima iz određenog južnog voća i ženskog mozga – objašnjava dr Odin Kasidi, vođa istraživačkog tima.

Moćni puter od kikirikija: Kad saznate šta sve može, stalno ćete ga jesti! (RECEPTI)

Iako su i druge namirnice bogate flavonoidima, naročito crno vino, njihova blagodet se ne ispoljava u tolikoj meri. Zapravo, pojačan unos ovih jedinjenja iz svih namirnica, osim južnog voća, nije u tolikoj meri doveo do smanjenja rizika od šloga, zato je ovo istraživanje veoma važno.

Britanski lekari savetuju žene da preventivno konzumiraju što više pomorandže i grejpfruta, a limuna onoliko koliko im prija za želudac, naročito ako imaju predispozicije za moždani udar.

loading...