Od čega čuvarkuća stvarno može da sačuva: Menja gomilu lekova, uvek je treba imati u kući!

loading...
Podeli sa prijateljima

Lako se održava, a leči mnoga zdravstvena stanja.

Čuvarkuća je mesnata, sočna biljka, debelih, ovalnih listova složenih u rozetu. U sredini biljke razvija se cvetna stabljikam koja nosi skup, najčešće ružičastih, cvetova.

Cvetovi mogu da budu i crveni, beli i žuti, a čuvarkuća cveta od aprila do septembra, nakon čega rozeta umire.

Ali, pre toga se na stabljici stvaraju nove, male rozete koje produžavaju život biljke. Čuvarkuća potiče iz Meksika, a na našim prostorima gaji se više od hiljadu godina. Raste po stenama, krovovima, zidovima, a možete da je uzgajate i u saksijama.

Ne traži mnogo truda, a najvažnije je da joj se obezbedi dovoljno sunčeve svetlosti. Veoma je otporna na sušu i visoke temperature. Ime je dobila, između ostalog, zbog verovanja da je treba uzgajati na krovovima kuća jer štiti od udara groma i vatre.

Lekoviti sok iz lista čuvarkuće

Analizom je utvrđeno da je čuvarkuća bogata antibakterijskim materijama i polisaharidima koji blagotvorno deluju na imuni sistem. Čuvarkuća sadrži jabukovu i mravlju kiselinu i njihove soli. Njeno mesnato, sočno lišće bere se tokom leta, za vreme cvetanja. Kao i kod aloje vere, za lečenje se koristi sveže ceđen sok iz listova koji pomaže kod nervnog rastrojstva, nesvestice, nemirnih snova i dečjih strahova.

Sveže izdrobljeni listovi ili sveže isceđen sok blagotvorno deluju na bradavice, čireve, rane i opekotine, kurje oči, sunčeve pege, kao i na bolna mesta nastala usled gihta.

Obloga od sveže ceđenog soka listova čuvarkuće pomaže u ublažavanju bolova i smanjuje otok od uboda insekta, bilo da je reč o pčeli, osi ili komarcu.

Rastvara cerumen u uhu

Ipak, sveži sok čuvarkuće od pamtiveka se koristi kao terapija za upalu uha i nagluvost, naročito ako je posledica nakupljanja cerumena – čvrstog, žutog sekreta. Sok čuvarkuće ga rastvara, što automatski dovodi do popuštanja pritiska u ušima. Ako vas muče bolovi u ušima, uzmite nekoliko listova čuvarkuće, prepolovite ih i iscedite u uho nekoliko kapi soka. On u ušnoj šupljini treba da stoji veoma kratko, ali to će biti dovoljno da bol popusti, a zatim potpuno prestane.

Kad je reč o lečenju opekotina, potrebno je nešto više listića čuvarkuće, iz kojih ćete sok istisnuti direktno na bolno mesto, dok se za lečenje rana od udaraca, nagnječenja i otoka koristi mast od ove dragocjene biljke.

Mast za rane i opekotine

U dublju posudu stavite šaku smrvljenih listića čuvarkuće, devet kašika vode i 200 grama sitno iseckanog svinjskog sala, pa kuvajte na tihoj vatri dok ne počne da se odvaja mast. Kad se smesa ujednači, procedite je kroz sito i sipajte u porcelanske posude. Sačekajte da se mast ohladi i stegne, pa posude stavite u frižider ili na neko drugo hladno i mračno mesto. Ova mast se koristi za lečenje rana, a dobra je i za ublažavanje pega od sunčanja.


Čaj za čir na želucu

Ukoliko imate čir na želucu ili obilne menstruacije, probajte čaj od čuvarkuće. Jednostavno se priprema i veoma je lekovit. U 250 ml vode stavite 12 grama osušenih ili 10 grama svežih listova čuvarkuće i kuvajte 15 minuta, a zatim procedite i ostavite da se prohladi. Ujutro popijte šolju čaja na prazan želudac, a kasnije na svakih sat vremena po jednu supenu kašiku, dok ne popijete pripremljenu količinu.

Ovaj čaj je dobar i za ispiranje usta ako imate afte ili ranice, kao i za ispiranje grla zahvaćenog gnojnom anginom.

loading...