5 razloga zašto nam kasni menstruacija: Preterivanje sa vežbanjem, problemi sa štitnom žlezdom

loading...
Podeli sa prijateljima

Ukoliko vam se mesečni ciklus nije pojavio u očekivano vreme, ne morate odmah pomišljati na trudnoću – postoji mnogo više razloga za izostanak menstruacije.

  Imajte u vidu da trudnoća nije jedini razlog za kašnjenje ili potpuni izostanak menstruacije!
  Različita oboljenja, način i kvalitet života mogu biti vrlo uticajni faktori koji remete mesečni ciklus, pa bi trebalo da znate kada je to sasvim normalno, a kada bi trebalo da se obratite ginekologu.

1. Nagli gubitak težine i ekstremno vežbanje

  Ako ste naglo izgubili veliki broj kilograma, postoji mogućnost da se vaš ciklus poremeti ili pomeri za nekoliko dana.Isto važi i za osobe koje se prepuštaju ekstremnom vežbanju. U tom slučaju menstruacija kasni jer je to evolucijski način zaštite ženskog tela od mogućnosti da zatrudni u trenucima velikog napora i stresa.

2. Kontraceptivna sredstva

  Izostanak menstruacije može biti i nuspojava korišćenja kontraceptivnih sredstava, kao što su tablete, injekcije ili spirala. Ginekolozi napominju da je izostanak menstruacije u kontrolisanim uslovima ponekad dobar i da ne treba paničiti ukoliko lekar kaže da je to u redu.

3. Stres

  Na kašnjenje menstruacije mogu uticati i traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, raskida veze, preseljenja ili gubitka posla. Izuzetan stres utiče na hipotalamus, deo mozga koji reguliše veliki deo hormona u telu, između ostalog i menstrualni ciklus.

4. Preuranjena menopauza

  Kada žene mlađe od četrdeset godina imaju problema sa hormonalnom ravnotežom, dublji razlog za to može biti preuranjena menopauza. Uz izostanak menstruacije, simptomi uključuju iznenadne napade vrućine, noćno znojenje i suvoću vagine.

5. Bolesti

  Ako niste trudni i ne možete objasniti izostanak menstruacije na bilo koji navedeni način, posetite ginekologa. Izostanak i kašnjenje menstruacije može biti povezano i sa bolestima kao što su policistični jajnici, celijakija ili problemi sa štitnom žlezdom.

Izvor:stil.kurir.rs

loading...