2 vežbe za jaku kičmu: Bol od dugotrajnog sedenja nestaje preko noći!

loading...
Podeli sa prijateljima

Kako bi bol nestala, potrebno je da osnažite svoju kičmu, a to ćete uraditi uz pomoć ove dve jednostavne vežbe.

  Svima koji na poslu dugo sede za računarom stručnjaci preporučuju posebne vežbe za leđa kako bi pravilno oblikovali i učvrstili mišiće.
  Leđni mišići obezbeđuju pokretljivost kičme i pravilan položaj njena 24 pršljena s ligamentima, tetivama i diskovima.
  Ukoliko oni nisu dovoljno zategnuti i čvrsti, ponekad je dovoljan samo jedan pogrešan pokret da izazove dugotrajne i jake bolove u vratnom, grudnom ili slabinskom delu kičme.
  Lekari upozoravaju na to da kod sve većeg boja osoba mlađih od 40 godina primećuju pojačanu pojavu sitnih kalcifikacija i istrošenosti hrskavice na zglobovima.

  Stoga vam predlažemo dve vežbe kojima možete razviti veću fleksibilnost kičme.

Prva vežba

  Bake su nas nekada učile da vežbamo hodanje s knjigama na glavi kako bismo imali pravilno držanje tela. One su zaista bile u pravu. Stručnjaci predlažu da na glavu stavite paket pirinča od 1 kg i preko njega položite kutiju soli od 500 g. Udahnite duboko, uvucite stomak, opustite ramena i napravite nekoliko koraka po sobi. Vežba ne treba da traje duže od pet-šest minuta i možete je ponavljati svakoga dana.


Druga vežba

  Nordijsko hodanje naučiće vas da pravilno držite kičmu. Oslanjajući se i odupirući o štapove dok hodate, angažujete i leđne mišiće, koji se naizmenično zatežu i opuštaju. Već posle nekoliko treninga primetićete da pravilnije držite kičmu čak i kada stojite ili sedite.

loading...