TRI NAJJAČA ČUVARA VAŠIH KOSTIJU + LIJEK STARIH GRKA PROTIV OSTEOPOROZE!

loading...
Podeli sa prijateljima

Da bi se osteoporoza prevenirala i izbjegla, važno je od malena voditi računa o načinu prehrane.

  U adolescentnom dobu je od izuzetnog značaja i da mlada osoba bude fizički aktivna, jer tako potiče rast i razvoj kostiju. Predstavljamo vam i tri namirnice koje posjeduju najviše neophodnih sastojaka za zdrave i čvrste kosti.
  Brokula (Brassica oleracea) pripada porodici zelenog povrća, koje osigurava dovoljno minerala i proteina, a naročito kalcija. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju kao salatu, pa tek onda pržen na malo ulja ili obaren na pari, s obzirom na to da termičkom obradom gubi važne sastojke.
  Obilje minerala, kalcija, magnezija, kalija i željeza, svrstava ga na vrh top-liste namirnica za očuvanje zdravlja kostiju, ali i zdravlja generalno. Prilikom pripreme, brokoli treba kuhati u ključaloj posoljenoj vodi, najduže pet do šest minuta. Na taj način očuvat će se većina korisnih sastojaka, kao i hrskav i lijep ukus.

Ovako skuhan može se servirati na nekoliko načina:

 • Začinjen sezamom i limunovim sokom.
 • Kao jednostavna ukusna juha sa skuhanim karfiolom, u koju su dodati začini po želji.
 • U vidu omleta s cvjetovima i isjeckanim stabljikama.
 • Sa skuhanim tjesteninama uz dodatak sjeckanog kikirikija i maslinovog ulja.

Sezam (Sesamum indicum) predstavlja jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani protiv osteoporoze, dok se sezamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamjena za maslinovo.

  U velikim količinama prisutan je i izuzetno važan kalcij, mangan, bakar, magnezij i selen. Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcija, sezam je pravi izbor. Dovoljno je jednu jušnu žlicu ovog sjemena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutro sve treba pojesti na prazan stomak, a postupak ponavljati u kontinuitetu.

Banana nije samo plod zadovoljstva, već i djelotvorno voće koje može zamijeniti kompletan obrok ili dopuniti ishranu. Djelotvorna je i protiv osteoporoze jer obiluje mineralima kalijem, manganom, magnezijem, fosforom, kao i folnom kiselinom.

  U banani se nalaze i vitamini odgovorni za očuvanje gustine kostiju. Zanimljivo je da naučnici inzistiraju na konzumiranju zrelih, „pjegavih“ banana, jer nedovoljno zrele u svom razvojnom stadiju sadrže bjelančevinu, koja prema istraživanjima, suzbija djelovanje određenih enzima važnih za metaboličke procese u organizmu, pa shodno tome i za procese koji obezbjeđuju zdravlje i kvalitet kostiju.
  Velika prednost daje se sušenim bananama koje rad metabolizma poboljšavaju, a sve korisne sastojke sadrže u koncentriranijem obliku, zbog čega su još djelotvornije.

LIJEK STARIH GRKA

Za lijek protiv osteoporoze, koji su spravljali još stari Grci, treba pripremiti:

 • 10 kasika mljevenih sjemenki lana,
 • pet kasika mljevenog sezama,
 • pet kasika sjemenki bundeve,
 • pet kasika zrna pšenice,
 • pet kasika sjemena suncokreta,
 • tri kasike suhog grožđa i
 • kilogram livadskog meda.
  Sve navedene sastojke dobro pomiješati drvenom žlicom ili varjačom, a zatim smjesu uliti u staklenu teglu. Uzimati po jednu žlicu prije doručka i ručka.
loading...