Biljka konopljika – tinktura i čaj kao lek za PMS, hormone, menopauzu…

loading...
Podeli sa prijateljima

Biljka konopljika (Vitex agnus-castus) je grm koji može narasti i do 3 m visoko, a potiče iz mediteranskog regiona. Vitex je inače rod listopadnog i večnozelenog drveća i grmlja iz porodice Verbenaceae koja broji oko 60 vrsta, rasprostranjenih u tropskim, suptropskim i umerenim predelima. Biljka konopljika je poznata i pod nazivima: šibika, divlji papar, fratarski papar i dr.

  Lišće konopljike je prstoliko, a cvetovi su dvopolni, sakupljeni u metličaste cvasti crvenkaste, ljubičaste ili bele boje; dok je plod sitna, aromatična, mesnata koštunica koja sadrži sedativne alkaloide. Ova biljka je upravo dobila ime po tome što joj je list sličan konopljinu.
  Plodovi konopljike se koriste u biljnoj medicini već vekovima unazad. Smatra se jednom od najpopularnijih biljaka u Evropi i drugim zapadnim zemljama, pre svega za podršku kod ginekoloških disbalansa. Moderna klinička istraživanja i tradicionalna upotreba konopljike su pokazala neverovatnu sposobnost ove biljke da pomogne u regulisanju hormona plodnosti.

Konopljika lekovitost i upotreba

  Konopljika je jedna od najboljih biljaka za plodnost koja nam je na raspolaganju, naročito kada su u pitanju balansiranje hormona i regulisanje menstrualnog ciklusa.
  Konopljika je fantastična biljka za plodnost, pomažući sa nizom tegoba kao što su PMS, snižen progesteron, nedostatak ovulacije, nepravilni menstrualni ciklusi, nedostatak menstrualnog ciklusa, akne i mnogo više od toga. Ova biljka nudi mnoge prednosti, ali zahteva strpljenje i doslednost upotrebe.

Kako konopljika deluje ?

  Konopljika ima podržavajuće i regulatorno dejstvo na hipofizu. Hipofiza je poznata kao “master žlezda”, jer kontroliše mnoge vitalne telesne funkcije, kao što su slanje hemijskih signala do jajnika, ‘’govoreći’’ im koliko hormona da proizvedu. Ova komunikacija je poznata kao hormonalna povratna sprega.

Konopljika za plodnost – u mnogobrojnim studijama je utvrđeno da konopljika:

  Inhibira hormon za stimulaciju folikula (FSH): konopljika povećava izlučivanje luteinizirajućeg hormona (LH), što zauzvrat povećava izlučivanje progesterona.
  Produžava kratku lutealnu fazu: iako ne sadrži nikakve hormone, pomaže organizmu da poveća svoju proizvodnju luteinizirajućeg hormona (promoviše ovulaciju), koji naizmenično jača nivo progesterona u lutealnoj fazi ciklusa.
  Povećava nivo progesterona: konopljika stimuliše formiranje corpus luteum-a. Corpus luteum je odgovoran za sekreciju progesterona. U studiji od 45 žena, 86% je odgovorilo pozitivno sa normalizacijom ili značajno poboljšanim nivoima progesterona.

Smanjuje napredak blage endometrioze.

  Može da spreči pobačaj: konopljika ima pozitivan uticaj na nivo progesterona. Ako su pobačaji zbog niskog progesterona, ova biljka može pomoći da se normalizuje ili poveća nivo progesterona. Konopljika se može smatrati bezbednom za korišćenje tokom trudnoće, ali se obavezno konsultuje sa lekarom oko ovoga.
  Ublažava PMS: klinička ispitivanja su pokazala da konopljika može biti veoma korisna za PMS simptome, naročito depresiju, glavobolju, osip, akne, alergiju i osetljivost grudi.
  Nedostatak menstruacije (amenoreja): U studiji od 15 žena sa amenorejom, 65% je nastavilo da ima mesečni ciklus od šestog meseca upotrebe. Nivo progesterona se takođe povećava.

  Neredovna menstruacija: konopljika pomaže kako kod izostanka menstrualnog ciklusa, tako i kod mesečnog ciklusa koji je težak ili čest.

  Ciste na materici: pomaže u smanjenju cista koje rastu unutar glatkih mišića materice.

  Stabilizacija menstruacije posle prestanka korišćenja kontraceptivnih pilula.

  Stimuliše proizvodnju mleka kod žena: više od 2.000 godina konopljika se koristi da pomogne stimulaciju proizvodnje majčinog mleka.
loading...