Psorijaza – prirodni lijekovi

loading...
Podeli sa prijateljima

Psorijaza – prirodni lijekovi

Psorijaza je nezarazna, hronična bolest kože. Simptomi se sastoje od crvenih mrlja prekrivenih bijelim ljuskicama. Kod psorijaze stanice se razmnožavaju brže nego obično, pa ne mogu proizvoditi keratin, tvar koja koži daje tvrdu površinu.
Osip se kod psorijaze može pojaviti posvuda po tijelu, ali najčešće na laktovima i koljenima, po trupu i na tjemenu. Također se može pojaviti u obliku malih tačkica na koži i kao vrlo crvena koža, primjerice pod pazuhom, u preponama i na ženskim spolnim organima. Takve pojave psorijaze mogu se pojaviti čak i na šakama, stopalima i noktima. Stručnjaci smatraju da je psorijaza autoimuna bolest pri kojoj imunološki sistem uzrokuje upalu kože, a često i zglobova. Uzrok nije objašnjen. Čini se da geni igraju veliku ulogu u sklonosti razvijanju te bolesti, kao i stanovite infekcije i stres.

PRIRODNI LIJEKOVI

Upozorenje: uzimajte samo jedan od sljedećih pripravaka.

LIPA (Tilia cordata) – napravite čaj od pet grama osušenih cvjetova u litri kipuće vode. Ostavite da odstoji pet minuta, a zatim procijedite. Pijte jednu šolju naveče, da biste lakše zaspali. Djeluje protiv stresa i tjeskobe.

MASLAČAK – (kapsule, 300 mg praška): uzimajte s vodom po 1 kapsulu tri puta na dan za izbacivanje otrovnih tvari iz organizma.

ALOE VERA – nanesite alojevu kremu ili gel na oboljela mjesta 2 – 3 puta na dan protiv bolova i upale.

DIMNJAČA (Fumariae herba) – napravite čaj od 2 kašičice osušenih cvjetova u 150 ml kipuće vode. Ostavite da odstoji 10 minuta pa procijedite. Namočite gazu ili neku drugu tkaninu u taj čaj i nanesite na oboljela mjesta 2 – 3 puta na dan.

loading...