Upalu treba odmah liječiti, da ne dođe i do infekcije bubrega

loading...
Podeli sa prijateljima

Upalu treba odmah liječiti, da ne dođe i do infekcije bubrega

Cistitis je najčešće bakterijska infekcija mokraćnog mjehura, a uključuje bolno mokrenje, učestalo mokrenje malih količina mokraće, neodgodivu potrebu za mokrenjem, zamućenu mokraću, neugodan ili jak miris mokraće, bolove iznad pubične kosti…

Infekcije mokraćnog mjehura su česte u žena, osobito tijekom reproduktivnih godina. Neke žene opetovano razvijaju upale mokraćnog mjehura. Bakterije iz rodnice mogu putovati u mokraćnu cijev i u mjehur. Žene često dobivaju upalu mjehura nakon spolnih odnosa, vjerojatno stoga, što je tijekom odnosa ozlijeđena mokraćna cijev. Ponavljane infekcije mjehura u žena rijetko su uzrokovane abnormalnom povezanošću između mjehura i rodnice (vezikovaginalnom fistulom) koja može uzrokovati samo te simptome, bez ikojih drugih. Infekcije mokraćnog mjehura u muškaraca su rjeđe i obično započinju s infekcijom mokraćne cijevi koja se širi u prostatu a zatim u mjehur. S druge strane, infekciju mokraćnog mjehura može izazvati i uvođenje katetera ili drugog instrumenta tijekom kirurškog zahvata. Najčešći uzrok ponavljanih infekcija mokraćnog mjehura u muškaraca je trajna bakterijska infekcija prostate. Premda antibiotici brzo uništavaju bakterije u mokraći koja se nalazi u mjehuru, većina tih lijekova ne može prodrijeti dobro u unutrašnjost prostate te svladati infekciju na tom mjestu. Posljedica je toga da nakon prestanka antibiotskog liječenja, bakterije koje zaostaju u prostati ponovno inficiraju mokraćni mjehur. Rijetko se razvija nenormalna povezanost između crijeva i mokraćnog mjehura (vezikoenterična fistula), koja omogućuje bakterijama koje stvaraju plin, ulazak u mokraćni mjehur. Ovakve infekcije mogu stvoriti mjehuriće zraka u mokraći (pneumaturija).

Cistitis nastaje kada se normalno sterilan donji dio urinarnog trakta (mokraćna cijev ili uretra i mjehur) inficira bakterijama, uz posljedičnu upalu. Više od 90 posto slučajeva cistitisa uzrokovano je Escherichiom coli. Bakterije koje dospiju u mjehur obično se uklanjaju tijekom mokrenja. Međutim, ako bakterije ostanu u mjehuru, lako i brzo se razmnožavaju što dovodi do infekcije. Cistitis je česta bolest, od 100 osoba dvije će oboljeti. Najčešći je kod spolno aktivnih žena u dobi od 20 do 50 godina, ali se može pojaviti i kod spolno neaktivnih ili djevojčica.

Simptomi cistitisa

Bolest počinje vrlo naglo. Cistitis u pravilu izaziva sljedeće simptome:
učestalo mokrenje (polakisurija), pečenje i osjećaj pritiska pri mokrenju, bolno mokrenje (disurija)
neodgodivu potrebu za mokrenjem (urgentnost), potrebu za mokrenjem noću (nikturija), promijenjenu boju mokraće (zamućenu mokraću), ponekad krv u mokraći (hematuriju), neugodan ili jak miris mokraće, pritisak u maloj zdjelici i bol nisko u leđima. Ostali simptomi koji mogu biti povezani s ovom bolešću: bolni spolni odnosi, bol u penisu, bolovi u slabinama, umor, povišena temperatura, tresavica, povraćanje, mentalne promjene ili smetenost. Osoba čija živčana podraženost mjehura nije odgovarajuća (neurogeni mjehur) ili osoba koja ima trajni kateter u mokraćnom mjehuru može imati infekciju mokraćnog mjehura bez simptoma sve dok se ne razvije infekcija bubrega ili vrućica neobjašnjenog uzroka.

Postavljanje dijagnoze

Liječnik može dijagnosticirati infekciju mokraćnog mjehura na osnovi njezinih tipičnih simptoma. Za analizu mokraće se uzima srednji mlaz, kako mokraća ne bi bila onečišćena bakterijama iz rodnice ili s vrška penisa. Osoba mokri u sanitarni čvor, zatim prestane, te nastavi mokriti u sterilnu posudicu. Mokraća se pregledava mikroskopom kako bi se vidjelo sadrži li crvene ili bijele krvne stanice ili druge tvari. Bakterije se prebrojavaju a uzorak se uzgaja kako bi se utvrdila vrsta bakterije. Ako osoba ima infekciju, obično je jedna vrsta bakterija prisutna u vrlo velikom broju. U muškaraca, srednji mlaz mokraće obično je dovoljan za postavljanje dijagnoze. U žena su ovi uzorci ponekad onečišćeni bakterijama iz rodnice. Kako bi se izbjeglo onečišćenje mokraće, liječnik često mora uzeti uzorak mokraće neposredno iz mokraćnog mjehura, pomoć katetera.

Vrlo je važno pronaći uzrok infekcija koje se često ponavljaju. Liječnici mogu učiniti i rendgenske pretrage s primjenom kontrasta pri čemu se kontrastno sredstvo uštrca bolesniku u venu, a zatim rendgenski prati njegovo izlučivanje u mokraću putem bubrega. Rendgenske slike daju uvid u bubrege, mokraćovode i mokraćni mjehur. Cistouretrografija, kod koje se kontrastno sredstvo uvodi u mokraćni mjehur te se rendgenski snima njezin izlazak, je dobar način pronalaženja mogućeg vraćanja mokraće iz mjehura u mokraćovode, osobito u djece a može otkriti i svako suženje mokraćne cijevi. Retrogradni urogram, kod kojeg se kontrastno sredstvo uvodi ravno u mokraćnu cijev, koristan je za pronalaženje suženja, izbočenja ili nenormalnih povezanosti (fistula) mokraćne cijevi i kod žena i kod muškaraca. Gledanje neposredno u mjehur uz pomoć instrumenta (cistoskopija) može pomoći pri postavljanju dijagnoze u slučajevima kada se infekcija mjehura ne popravlja unatoč liječenju.

loading...