Život je moguć i bez alergija!

loading...
Podeli sa prijateljima

Život je moguć i bez alergija!

Moraju li neugodne posljedice alergija biti toliko jake?Ne moraju – ključ je u podizanju imuniteta organizma. Kada su alergijske reakcije već započele, značajno će ih ublažiti moćno ulje crnog kima. A s prvim danima listopada, stiže ‘crni med’ (Nigella – poliflorni cvjetni med sa sjemenkama crnog kima) kao najučinkovitija priprema za borbu protiv svih oblika alergija

Od kada je ambrozija pala s Olimpa, izgubila je svoju neodoljivu slast i namjesto hrane bogova postala jedno od najneugodnijih prokletstava alergije. Pitome joj ravnice najviše pogoduje, pa je upravo tamo mjesto njenog najžešćeg djelovanja. Cvate i rasipa svoj neugodni žuti prah sve do konca rujna. Nakon toga lakše se diše, ali sve će se opet ponoviti… No, mora li?

Ne mora, kažu najnovija istraživanja. Ključ je u podizanju imuniteta organizma. Kada su alergijske reakcije već započele, značajno će ih ublažiti moćno ulje crnog kima. Ali organizam treba pripremati i prije nego li nevolje dođu. S prvim danima listopada, u smiraj prirode, stiže „crni med“ (Nigella – poliflorni cvjetni med sa sjemenkama crnog kima) kao najučinkovitija priprema za borbu protiv svih oblika alergija.

Velika i sve veća izloženost stresu, aditivima i konzervansima iz hrane, mijenjaju čovjekov obrambeni sustav koji učestalo odgovara alergijskim reakcijama.

Protiv alergija nije se lako boriti – to priznaje i suvremena medicina – koja osim konvencionalnih lijekova sve više prihvaća i alternativne. Jedan od njih je i crni kim, odnosno ulje crnog kima.

Crni kim je kao djelotvoran sve-lijek poznat od davnina (postoje dokazi da su ga koristili i u drevnom Egiptu), a unazad nekoliko desetljeća afirmiran je i kao moderna panaceja. Brojna su njegova moćna svojstva, no najvažnije je reći da su znanstvena istraživanja potvrdila da je najveća snaga crnog kima u tome što preko blagotvornog djelovanja na imunološki sustav obuhvaća čitav organizam. U tome je i tajna crnoga kima kao lijeka protiv alergija.

Jedan od djelotvornih načina snaženja organizma i pripreme za borbu protiv alergija je i konzumiranje malih količina poliflornog meda s crnim kimom u vrijeme „primirja“ s prirodom: već od rane jeseni do početka proljeća. Djeluje poput laganog, postupnog, ali učinkovitog cjepiva, što potvrđuju znanstvena istraživanja, a svjedoče o tome svi koji su se ovu metodu primijenili na vlastitoj koži.


Priča o crnom kimu

Ceni kim slovi kao panaceja, kao lijek za veliki broj ozbiljnih bolesti. Sitne crne sjemenke imaju idealan kemijski sastav što ih čini superiornijim od većine ostalih biljaka. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih vrijednih sastojaka.

Povijest korištenja ulja kima započinje još u vrijeme faraona, ali njegova ljekovitost se počinje znanstveno istraživati tek prije četrdesetak godina. Od tada, provedeno je oko 200 različitih studija na različitim institutima i sveučilištima. Potvrđeno je da na uistinu veliki broj bolesti crni kim djeluje blagotvorno, iscjeljujuće: autoimune bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i psorijaze, astme, alergije, kroničnog umora, povišenog kolesterola, šećerne bolesti, hemoroidi, proširene vene, visoki krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upala pluća, upala sinusa, smanjeni imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, bolovi u želucu i crijevima, crijevne gljivice, nadutost, proljev, kolike, jetrene bolesti i oštećenja, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, AIDS, karcinom… i popis se samo nastavlja. Ne treba zanemariti djelovanje ulja crnog kima na kožu: dermalnim nanošenjem čini nokte sjajnijim i jačima, sprječava ispadanje kose i djeluje protiv peruti, hrani suhu kožu, umanjuje bore, regenerira oštećene stanice kože.

Ulje crnog kima podiže imunitet

Imunost je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane tvari koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti. U strane tvari koje štetno utječu na naš organizam u prvom redu ubrajamo različite bakterije, viruse i parazite. Imunološki sustav ima ulogu da prepoznaje, neutralizira, uništava i odstranjuje te tvari u procesima koji se nazivaju imunološke reakcije.

Imunitet možemo zamisliti kao interaktivni sustav između nas i okoliša. Jednostavnije rečeno, ako naš imunološki sustav besprijekorno funkcionira, nećemo oboljeti usprkos napadu različitih uzročnika, a isto tako nećemo imati alergijske reakcije, iako smo izloženi alergenima. Stoga možemo reći, i da zdrav imunološki sustav čini osnovni preduvjet za zdravlje čovjeka, kao i dug i kvalitetan život.

Ako je oslabljena aktivnost imunološkog sustava, podložniji smo različitim infekcijama, dok njegova hiperaktivnost znači predispoziciju za alergije i tzv. autoimune bolesti (organizam reagira na vlastito tkivo).

Dosadašnja ispitivanja ulja crnog kima su pokazala da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, već da ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunološkog sustava.

Ulje crnog kima je imunomodulator, ono regulira funkcije imunološkog sustava – jedan od načina je da stimulira rast limfocita T i B.

Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po sljedećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje. Kod navedenih simptoma, ulje crnog kima preporučeno je uzimati 3 puta na dan nakon jela po 30-40 kapi. Ulje se može uzeti i samo, na žličici (okus mu je pikantan i gorak), ili ga umiješati u malo meda.

Za prevenciju, tj. kao priprema organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje (prije sezone gripe), dovoljno je uzimati 20 kapi nakon jela, tri puta na dan. Ulje se treba uzimati najmanje tijekom tri mjeseca kako bi se dostiglo potpuno djelovanje na organizam.


Djelovanje ulja crnog kima na alergije

Alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg sustava obrane na različite, inače neškodljive čimbenike iz okoline. Općenito možemo reći da su alergeni tvari koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne, pa stoga protiv njih stvara specifična protutijela. To je koristan mehanizam obrane od štetnih čimbenika iz okoline, kao što su različite bakterije, virusi i sl. No, ako organizam prepozna, na primjer, bezopasnu pelud cvijeća kao veliku opasnost, tada započne jaku i bezrazložnu imunološku reakciju – tako nastaju alergije.

Ulje crnog kima daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis s kapsulama ulja crnog kima u količini od 40-80mg/kg/dan (otprilike 40 kapi, tri puta na dan). Zabilježen rezultat pokazuje da je subjektivni osjećaj alergije smanjen kod svih ispitanika.
Zbog svojeg kemijskog sastava koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog djelovanja omega 3 kiseline), te na atopijski dermatitis (zbog omega 6 kiseline).

Tretman kod alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije perioda polinacije (koje počinje u ožujku ili travnju), kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku. Ulje crnog kima treba uzimati tri puta na dan nakon obroka, po 30-40 kapi. Kod alergija tretman treba trajati sve do kraja jeseni.

Tijekom zime može se napraviti pauzu, ali opet treba početi s terapijom najkasnije u veljači. Do sada su zabilježeni slučajevi alergičara s izrazito teškim simptomima koji su se nakon nekoliko godina terapije skoro u potpunosti riješili svih simptoma alergije.

loading...