Jača zube i kosti, riješava menstrualne tegobe, poboljšava seksualni život, usporava starenje…

loading...
Podeli sa prijateljima

Jača zube i kosti, riješava menstrualne tegobe, poboljšava seksualni život, usporava starenje…

Ova namirnica je odlična za naš organizam zbog svoje velike ljekovitosti vitamina A i E, niacina i lecitina, te mnogobrojnih minerala poput selena, cinka, fosfora, željeza, kalcija i kalija…

Sjemenke sezama u Indiji su neizostavan dodatak svim jelima. Imamo više vrsta sezama, ali svaki od njih je jako ljekovit pun ulja i proteina (crni, smeđi, bijeli i crveni sezam).

Sjemenke očišćenog bijelog sezama kod nas možete naći jako jednostavno, jer se nalazi u svim trgovačkim marketima, dok su smeđi i crni sezam malo teže za pronaći, ali su i oni prisutni na našem tržištu, ali su uglavnom neoljušteni. Sezam takođe može pronaći i u oblku namaza TAHIN.

Tamni sezam se ulganom koristi kao dodatak jelima, odnosno kao začin. Za kuhanje se koristi kao ulje od neprženih sjemenki, no, imajte u vidu da je ulje sezama itekako skupo na tržištu.

Rješava dentalne probleme: Sezam će smanjiti upalnu infekciju vaših zuba, ojačati će zube i zubnu caklinu, spriječit nastanak zubnog kamenca i učinit zdravu kompletnu usnu šupljinu.

Antioksidans: Sadrži dva spoja koji su jedinstveni i dolaze iz skupine lingana (sezamin i sezamolin), koji djeluju u borbi protiv slobodnih radikala.

Kosti: Zbog iznimno velike količine kalcija, odličan je za jačanje naših kostiju.

Menstrualne poteškoće:
Sezam će vam pomoći tokom menstruacije i smanjiti sve menstrualne tegobe

Dejstvo analgetika: Stvaljanjem sezama na oboljelo mjesto, ublažit ćete bolove, izliječiti opekline, poboljšati cirkulaciju i utrnuće

Kardiovaskularni sistem: Snizit će vas visoki krvni pritisak, te znatno smanjiti nastanak srčanih oboljenja

Afrodizijak: Redovna upotreba sezama smanjuje impotenciju, te potiče vitalne funkcije reproduktivnog sistema

Koža: Usljed veće količine vitamina E i cinka koje posjeduje sezam, jako dobreo će djelovati na zdravlje vaše kože, ublažiti moguće iritacije, uticati na njenu elastičnost, a tako i usporiti proces starenja vaše kože…

loading...