Trahom – Egipatska očna bolest

loading...
Podeli sa prijateljima

Trahom – Egipatska očna bolest

Bolest veoma nalikuje pupičavom kataru spojnice ili spojne kožice oka, ali je mnogo opasnija od katara.

Bolest se prilično često pojavljuje na jugu, osobito na Orijentu, dok je u sjevernim krajevima prilično rijetka. Nazvana je “egipatskom” jer je za vrijeme rata u Egiptu mnoštvo Napoleonovih vojnika oboljelo od te bolesti. Po Misiru iz Egipta kod nas se još zove i misirnjačom.

Trahom je zarazna upala očiju koja se očituje u stvaranju mnoštva sivkastih žmaca na spojnoj kožici ili spojnici oka. Zato se trahom zove i “žmata bolest”. Trahom se za razliku od pupičavog katara gotovo isključivo razvija na gornjoj vjeđi.

Bolest uglavnom počinje naglo — akutno, ali često nastupa lagano i nezapaženo. Smetnje nastaju tek onda kad se pojave žmaca. U početku trahom u potpunosti nalikuje pupičastom kataru pa ga je zbog toga teško razlikovati. Tek kad se na rožnici pojavi sivo-crveni sloj koji je poput koprene prožet krvnim žilama, tad se tek može prepoznati bolest.

Nakon toga slijedi drugi stupanj bolesti — gnojno raspadanje zrnaca, što stvara čireve nalik malim kraterima. Na tom su stupnju smetnje velike, a bolovi nepodnošljivi. Izlučine su često gnojne, a očne vjeđe slijepljene. Spojne kožice su jako crvene.
Treći stupanj bolesti je zarastanje: žmaca prelaze u sitne bradavice koje poput sirovog mesa strše iz čvorića. Čitavo se tkivo smežura i prelazi u brazgotinu. To teško pogađa oko jer je uništeno sluzavo tkivo koje ovlažuje oko. Oko postaje suho te se zbog toga jedva može micati. Oštećena gornja vjeđa se skvrči i postaje kraćom te se teško zatvara.

Tako je očna jabučica lišena svoje zaštite. I rožnica trpi od toga sloja, nije više prozirna i oko može oslijepiti. (Bolest se inače, uspješno liječi antibioticima.)

Liječenje ljekovitim biljem

Sastav čaja:

– 30 g cvjetova i listova kunice
– 20 g cvjetova kamilice
– 20 g hrastovih listova
– 10 g stabljike rosopasa

Pripremanje i primjena čaja:

Trave jako usitniti i smiješati. 10 g mješavine trava preliti 1 litrom proključale vode i ostaviti da se hladi poklopljeno. Hladan čaj procijediti kroz dvostruku prozirnu tkaninu (gazu). Ujutro i uvečer mlakim čajem ispirati oči. Poslije toga vjeđe lagano namazati maslinovim uljem. U toku dana od istog čaja stavljati obloge na zatvorene vjeđe.

Za obloge uzimati čiste pamučne krpe koje je potrebno češće mijenjati. Pripremati lagani čaj od mješavine kamilice i kunice i piti ga kad je mlak, zaslađen medom, u toku dana umjesto vode. Uz to je potrebno piti 6 puta dnevno po 1 dcl umjereno pripremljenog čaja od mješavine ljekovitog bilja:

Sastav čaja:

– 20 g listova muške borovice
– 20 g listova majčine dušice
– 20 g cvjetova kunice
– 20 g stabljike preslice
– 20 g stabljike ive trave

loading...