SOK OD CRNE RIBIZLE NAS CINI PAMETNIJIMA

loading...
Podeli sa prijateljima

SOK OD CRNE RIBIZLE NAS CINI PAMETNIJIMA

Konzumiranje soka od crnih ribizli značajno poboljšava zdravlje našeg mozga i omogućava mu da se bori protiv raznih bolesti, tvrde naučnici.

Sok od ovih malih crnih bobica stimuliše funkcije mozga, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu “Journal of Functional Foods” čiji su autori istraživači sa novozelandskog Instituta za istraživanje biljaka i hrane i njihove kolege sa britanskog Univerziteta u Nortumbriji.

Glavni razlog je antocijan, prirodni pigment koji se nalazi u crnim ribizlama i ostalom bobičastom voću.

Da bi došli do ovog zaključka, naučnici su tokom tri nedjelje pratili 36 osoba starosti između 18 i 35 godina čiji je zadatak bio da jednom nedjeljno popiju čašu (140 ml) soka od crnih ribizli prije nego što se podvrgnu seriji testova.

Stručnjaci su bili prilično iznenađeni rezultatima. Naime, konzumiranje ovog soka imalo je jako pozitivne efekte na kognitivne sposobnosti učesnika, i to samo sat nakon apsorpcije, a analize krvi su pokazale povećanje koncentracije monoaminskih oksidaza. Poznato je da ovi neurotransmiteri (noradrenalin, dopamin, serotonin) utiču ne samo na regulaciju raspoloženja već i na razvoj pojedinih neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsona.

Naučnici objašnjavaju ovaj fenomen uticajem antocijana koji inhibira djelovanje pojedinih enzima – monoaminskih oksidaza.

“Vjerovatno da sve vrste ribizli imaju isti efekat“, navodi Entoni Votson, jedan od autora studije, dodajući da je u toku drugo istraživanje čiji je cilj da se utvrdi trajanje ovog efekta.

loading...