Crvena djetelina i menopauza

loading...
Podeli sa prijateljima

Crvena djetelina i menopauza

Crvena detelina je dobar izbor za zene koje imaju problema sa disbalansom hormona u periodu menopauze i predmenstrualnom periodu. Ova biljka se smatra jednim od najizdasnjih izvora izoflovana. Konkretno, sadrzi ukupno cetiri vrste izoflavona (formononetin, daidzein, genistein i biokanin). To su topive biljne materije koje imaju slicno dejstvo kao estrogeni. A estrogeni su zenski polni hormoni koji imaju aktivnu ulogu u organizmu svake zene, sto znaci tokom celog zivota.

Mnogi nelagodni simptomi koji pojedinacno ili zdruzeno mogu narusiti kvalitet zivota zena u periodu menopauze, javljaju se zbog pada nivoa estrogena. To moze prouzrokovati: nocno znojenje, talase vrucine, glavobolju, nesanicu, razdrazljivost, depresiju, osecaj odbacenosti, hronican umor, a nakon duzeg vremena i osteoporozu. Savremena medicina u tom slucaju preporucuje dodatan unos ovih hormona.

Posto crvena detelina sadrzi pomenute biljne materije koje u telu na odredjeni nacin oponasaju estrogen, sledi logican zakljucak. Ako zelimo nadomestiti, tj. podstaci uspostavljanje zdrave kolicine estrogena u organizmu prirodnim putem, u tome nam moze pomoci crvena detelina. Pri tom, ne treba zanemariti cinjenicu da menopauza sa sobom nosi i prirodan pad nivoa progesterona kojeg u ovoj biljci, nazalost nema.

Osim za zene u srednjim godinama, ekstrat crvene deteline moze biti koristan i zenama koje pate od PMS-a jer se radi o simptomima vrlo slicnim menopauzi.

Pored toga, ova biljka je “cistac” i “razredjivac” krvi. Caj od crvene deteline upotrebljava se u slucaju tromboze jer umanjuje mogucnost stvaranja krvnih ugrusaka. Zbog toga se ne sme koristiti pred operacije i druge intervencije koje su pracene krvarenjem jer ce umanjiti normalnu sposobnost zgrusavanja krvi, sto naravno nije dobro.

Na kraju da ne zaboravimo vazan podatak – sva navedena lekovita svojstva crvene deteline pripisuju se cvetovima biljke.

loading...