Spas za meteoropate

loading...
Podeli sa prijateljima

Spas za meteoropate

Primate se za glavu već na sam spomen velike promjene u vremenu? Paprena metvica i ljekovita lavanda stižu u pomoć.

Osjetljivost na vremenske prilike poznata je mnogima od nas. Istraživanja pokazuju da je sve više i više osoba osjetljivih na vremenske prilike koji osjećaju neugode zbog promjene vremena. Bilo da ste razdražljivi, nemirni, loše raspoloženi, imate vrtoglavice ili se osjećate loše – sve što meteoropati trebaju je sakriveno u dvije bočice eteričnih ulja – paprenoj metvici i ljekovitoj lavandi.

Osim za prvu pomoć kod meteoropatije, ljekovita lavanda i paprena metvica prave su predstavnice najsvestranijih eteričnih ulja i svakako ulja koja svaka kućna ljekarna mora imati.

Ljekovitu lavandu koristimo kod razdražljivosti, unutarnjeg nemira, problema s nesanicom i glavoboljom koje uzrokuju vremenske promjene. Paprenu metvicu pak koristimo kod osjećaja slabosti, vrtoglavica, mučnine, umora i također kod glavobolje jer djeluje analgetski.

Ljekovita lavanda

Eterično ulje ljekovite lavande, Lavandula angustifolia, Lamiaceae, pravi je predstavnik francuske škole aromaterapije i jedno od najvažnijih ulja prve pomoći. Ovu esenciju, bogatu esterima (linalil acetatom i lavandulil acetatom) i alkoholom linalolom, ne bi trebalo zamjenjivati s eteričnim uljem lavandina (budrovke), klona ljekovite i širokolisne lavande koji se uzgaja na Hvaru, a koji, za razliku od ljekovite lavande, sadrži viši postotak kamfora.

Ljekovita lavanda najpoznatija je po svom opuštajućem i antidepresivnom djelovanju jer djeluje kao tonik na žvčani sustav ublažavajući anksioznost, nesanicu i nervozu.
Ljekovita lavanda djeluje spazmolitično, antiseptički, antialergijski, liječi opekotine, potiče regeneraciju tkiva, a jedno je od rijetkih eteričnih ulja koje se može nanositi na kožu nerazrijeđeno bez straha od iritacije.

Kod nemira i razdražljivosti uzrokovanih promjenom vremena nakapajte dvije kapi lavande na čistu papirnatu maramicu i tako inhalirajte nekoliko minuta. Nekoliko kapi lavande može se nakapati i na područje solarnog pleksusa (oko pupka) čim osjetite nemir ili na zapešća i tabane. Postupak se ponavlja nekoliko puta dnevno.

Paprena metvica

Eterično ulje paprene metvice, Mentha x piperita Lamiaceae, bogato je alkoholom mentolom i ketonom mentonom. Za razliku od njegujuće lavande, ovo ulje ne bi smjela koristiti djeca, trudnice, dojilje ili osobe s visokim krvnim tlakom.

Ovo mirisom vrlo prodorno eterično ulje ima velik broj indikacija te se koristi kod vrtoglavica, umora i mučnina uzrokovanih putovanjem. Nakapajte jednu kap na papirnatu maramicu i inhalirajte ili ga nakapajte na malo baznog ulja, po jedna kap na svako stopalo i svako zapešće. Meteoropati koji pate od vrtoglavica ovo bi ulje trebali uvijek nositi uz sebe kako bi mogli brzo reagirati pri prvoj pojavi neugodnog osjećaja uzrokovanog promjenom vremena.

Zbog analgetskog djelovanja te svojstva hlađenja i anestezije primjenjuje se kod svih vrsta boli (bolovi u kralježnici, u vratu, ramenima, neuralgije, glavobolje, reumatske bolesti) i kod sportskih ozljeda te se preporučuje i kod glavobolja i migrena uzrokovanih promjena vremena.

loading...