Iđirot: za želudac, bubrege, žuć, cirkulaciju…

loading...
Podeli sa prijateljima

Iđirot: za želudac, bubrege, žuć, cirkulaciju…

Ova biljka, uvjerit ćete se, liječi gotovo sve bolesti, od onih „vidljivih“, kao što su rane, upale, čirevi, do „nevidljivih“, kao što su različiti blaži psihički poremećaji. Stoga su je u narodu cijenili od davnina…

Iđirot je trajna biljka s veoma razgranjenim podankom koji je na donjoj strani gusto obrastao korijenjem. Iz njegova prednjeg kraja izbijaju mnogobrojni ravni do 1 m visoki listovi sabljastog oblika. Stabljika nosi u sredini cvjetni klip čunjastog oblika, do 8 cm dužine, žućkasto-zelene boje. Plodovi su crvene boje.

Latinski naziv za biljku je Acorus Calamus L, a u narodu je zovu mnogim imenima: baban, igirot, kalmus, kolmež, mačinac, meček, mirisava trska, mirisavi šaš, mirisna trstika, mirisni korijen, mirišljivi šaš, sabljar, vodena sabljica, vodeni božur.

Biljka potječe iz Azije, a u našim nizinskim područjima često raste u velikim skupinama kao izrazito močvarna biljka uz stajaće i tekuće vode, zatim u plitkim barama i močvarnim područjima.

idirotkorijen-ll

Produljuje život

Iđirot je prastara ljekovita biljka koja je još u drevnoj Kini prozvana »onom koja produžuje život«, a hvaljena je i kao najbolje sredstvo za želudac.

Sabire se podanak očišćen od sitnih korjenčića i dijelova živih i obamrlih listova, te dobro opran. Sabiranje podanka vrši se obično krajem ljeta ili ujesen, tj. onda kada na staništu gdje biljka raste nema više vode. Podanak se razreže na oko prst duge komade i suši u sjeni, najbolje nanizan na čvrst konac i obješen na prozračno mjesto.

U većim količinama može se podanak iđirota sušiti i na umjetnoj toplini, koja ne smije prijeći 35° C, jer bi u protivnom droga izgubila na sadržaju eteričnog ulja. Podanak se prerađuje i na način da mu se oguli vanjska kora. Otpadak nakon guljenja treba također osušiti jer i on sadrži dosta eteričnog ulja. Iz čitavog podanka dobiva se destilacijom eterično ulje. Gornja površina podanka je smeđe-zelena, dok je unutra podanak bijele boje, spužvast i mekan. Na površini, gdje je korijen prerezan, većinom je crvene ili crvenkaste boje. Podanak ima intenzivan, aromatičan miris, dok mu je okus gorak, a u suhom je stanju znatno blaži.

U službenoj je i propisanoj upotrebi podanak iđirota, njegovo ulje, ekstrakt i tinktura.

Ljekovita svojstva poda­nka

● za liječenje želuca

● za liječenje crijeva

● kod dugotrajnih želučanih slabosti

● kod pomanjkanja teka

● kod osjećaja gađenja prema jelu

● kod pojava vrenja u želucu

● kod tromosti želuca

● pospješuje izlučivanje mokraće

● otklanja skupljanje plinova

● uravnotežuje lučenje žuči i njezino istjecanje

● otklanja smetnje u izmjeni tvari

● pojačava optok krvi

● otklanja slabokrvnost

Čaj, oparak i tinktura

Za sve navedene bolesti ili teškoće uzima se ili čaj od iđirota, koji se priprema na način da se 1 puna čajna žlica sitno izrezanog podanka namače u hladnoj vodi 8 sati, ili se pripremi vrući čajni oparak koji se pusti da odstoji 5 minuta, ili se pak uzima 20 do 30 kapi tinkture ili 3 do 5 g praška od korijena. Sve nabrojeno uzima se tri puta dnevno.

Čaj se u pučkoj medicini hvali kao sredstvo za jačanje pamćenja.

Vino ili mošt

Uzme se 30 g osušenog iđirotova korijena i ostavi se kroz 6 do 8 tjedana u 1 1/2 litre dobrog, domaćeg bijelog vina ili u 1,5 litre čistog jabučnog mošta, nakon čega se vino, odnosno mošt, procijedi u nove boce. Taj napitak djeluje na jačanje cijelog organizma a naročito je vrlo dobro sredstvo za jačanje slabog želuca.


Iđirot pomaže…

Kod teškoća u radu želuca i bubrega

● preporuča se čajna mješavina iz jednakih dijelova podanka iđirota i pelina. Uzima se jedna puna čajna žlica za 2 šalice čajnog oparka koje se piju dnevno u gutljajima.

Za rast kose

● čajni uvarak podanka iđirota je sredstvo za rast kose jer jača kožu na glavi.

Protiv griže

● preporuča se 60 g u prahu stučenog podanka iđirota, 4 g korijandra, 12 g crnog papra – to se kuha u ½ l vode dok se ne iskuha na 3/10 litre i odmah procijedi. Uzima se 3 puta dnevno po 1 puna čajna žlica.

Za pospješenje menstruacije

● doda se sjedećoj kupki uvarak iđirotova podanka.

Za želudac

● kod slabosti i poteškoća želuca i protiv nadimanja upotrijebiti: ekstrakt iđirota, 5 do 10 kapi na kocki šećera prema potrebi ili iđirotovo ulje 3 do 8 kapi na kocki šećera 1 puta dnevno ili tinkturu 5 do 10 kapi na šećeru prema potrebi, ili iđirotovo vino 1/10 litre piti u gutljajima prema potrebi.

Kod loše cirkulacije

● kod stalno hladnih ruku ili nogu djeluju veoma dobro tople kupelji ruku i nogu pripremljene od iđirota, ponovno potičući cirkulaciju.

Za zdravlje zubi

● kod zubobolje ili kod labavosti zubnog mesa žvače se dnevno navečer komad iđirotova podanka ili se pripremi čaj od iđirota za višekratno ispiranje usta.

Kod ozljeda

● svježi sok upravo iskopanog korijena kaplje se na ozljede od cijepljenja pa brže zacjeljuju.

Odvikavanje od pušenja

● ako se osušeni korijen žvače, on stvara kod pušača lagani podražaj na povraćanje, a kod ponovljene upotrebe može doći i do odvikavanja od pušenja.

Za jačanje očiju

● sirovi sok podanka nakapa se u oči. Za jačanje očiju također se preporuča sljedeći recept: sok svježeg iđirotova podanka pomiješa se s bjelanjkom i namaže preko očiju, ostavi se 5 minuta da djeluje i tada se ispere.

Protiv dječjeg rahitisa

● masiranje leđa esencijom iđirota, koju je najbolje gotovu nabaviti u ljekarni, veoma koristi djeci koja naginju rahitisu ili skrofulozi.

Protiv čireva

● esencija iđirota stavlja se na čireve, na otvoreno razjedanje i gnojenje kostiju. U tu svrhu se lanena krpa umoči u esenciju i nakon toga stavi na oboljelo mjesto.

Kod nervoze

● kao dodatak kupkama podanak iđirota djeluje vrlo dobro i umirujuće kod prenapetih i rastrojenih živaca i s time u vezi na stalne nesanice, kod nervnih slabosti kao i kod ženskih bolesti. Za tu svrhu stavi se 500 g grubo narezanog osušenog podanka u 5 litara vode, jednom se prokuha i poklopljeno ostavi oko četvrt sata, nakon čega se pripravak ocijedi i ulije u toplu kupku.

Nipošto kod proljeva

● valja upozoriti da se podanak iđirota ni u kom obliku ne smije upotrebljavati kod proljeva.

Liječenje životinja

Prašak iđirotova korijena posipa se u malim količinama na stočnu hranu ili se pomiješa u stočni prašak i daje domaćim životinjama koje nemaju apetit. Mlade životinje, koje su slabe, dobivaju u stočnu hranu pomiješan prašak od iđirota da bi ojačale.

loading...