Hren: menstruacija, kašalj, migrena

loading...
Podeli sa prijateljima

Hren: menstruacija, kašalj, migrena

Korijen neobična oblika u narodu se uvijek koristio za liječenje raznih bolesti, a posebno je tražen u ove dane prije Uskrsa kad se srevira uz šunku. No budite oprezni kad ga kupujete jer je tržište preplavljeno hrenom sumnjive kvalitete iz Kine, koji nema ukusa niti mirisa, a ljekovitost mu je upitna!

Hren je višegodišnja biljka s jednim ili više jako razvijenim i valjkastim korijenom. Listovi su vrlo veliki na dugim peteljkama, uzdužno urezani tako dugo dok biljka ne cvate. Kada počnu izbijati cvjetovi, pojavljuju se ispod cvjetova mali perasto razdijeljeni listovi koji su bez peteljke i lancetastog oblika. Dugi cvatovi nose male i bijele cvjetove.

Latinski naziv za hren je Armoracia-lapathifolia gilib, a narodni nazivi su hrelj, hren, hrin, hrinj, kren, ledinja andrkva, ravet, ren, torman…

Miris i okus korijena je oštar, nadražujući, poput povrtnice, a nariban izaziva suze.

Hren cvate u lipnju i srpnju. Domovina hrena je južna Europa. Iz tih područja hren se uzgojem veoma raširio i na druge kontinente. Često se sadi u vrtovima pa iz njih često »pobjegne« u slobodnu prirodu. Uzgojni oblik hrena zahtijeva duboku i dobru zemlju ali ne i svježe gnojenu.

Apetit

U jesen, pa i dalje, onoliko dugo koliko zemlja nije smrznuta, vadi se podzemni dio biljke. Korijen hrena upotrebljava se samo u svježem stanju. Ispravno spremljen korijen u podrumu, i to u vlažnom pijesku, zadržat će svu vrijednost i u onim mjesecima kada se ne vadi iz zemlje.

Najvažnija ljekovita tvar u hrenu je glikozid sinigrin kojeg ima i u gorušici. Osim toga, sadržana su jaka eterična ulja koja u spojevima s ostalim djelotvornim tvarima uzrokuju prilikom ribanja korijena suzenje očiju i kihanje. Osim mnogih drugih tvari i kemijskih spojeva, hren sadrži u obilnim količinama i vitamin C.

Korijen hrena je veoma poznat kao kuhinjski začin, kao prilog određenim mesnim jelima ili kao glavni sastavni dio umaka od hrena, koji osim dobrog začinskog okusa pobuđuje i apetit. Hren se ipak u prvom redu smatra ljekovitom biljkom.

Izlučivanje

Hren podražuje sluznicu želuca i crijeva i probavne žlijezde. On je ljekovita biljka koja pospješuje izlučivanje mokraće, no ne smiju se najednom uzeti veće količine, jer može uslijed velikog nadražaja bubrega izazvati krvarenje.

Vrlo dobri uspjesi postignuti su kod upale mjehura i bubrežne nakapnice, ako su pravilno uzimane male količine hrena. Ako se dnevno uzimaju pune 3 do 4 jedaće žlice svježe naribanog hrena, kojem je dodano nešto vinskog octa a sve pomiješano s grožđanim šećerom, mokraća će uskoro postati čista i oslobođena štetnih sastojaka. Svježe istiješteni sok od hrena pomaže brzom uništenju određenih bakterija.

Ljekovito djelovanje

● protiv skorbuta – zbog velike količine vitamina C

● protiv crijevnih oboljenja

● rastvara sluz i pomaže kod kašlja

● preporučuje se šećernim bolesnicima, reumatičarima i onima koji naginju gihtu

● liječi glavobolju – oblog od svježe naribanog hrena na tkaninu, stavljen na zatiljak

Probavni sustav

Svježi sok od hrena, ukoliko se uzima u malim količinama i to 15 do 20 kapi, tri puta dnevno između glavnih obroka, veoma je dobar lijek kod upale debelog crijeva i svih onih crijevnih oboljenja, koja kroz ostatke truljenja i vrenja pružaju dobru podlogu za bakterije. Time se ujedno otklanjaju popratne pojave, kao što su nadimanje, tromost stolice ili proljevi, smetnje u stvaranju želučanog soka te se normalizira aktivnost crijeva.

Pluća, kašalj

Hren ima koristan utjecaj na oboljela pluća. Ako se jede s medom ili šećerom, djeluje na rastvaranje sluzi te ublažuje podražaje na kašalj. Ovo ljekovito djelovanje ne ograničuje se samo na obične katare, nego djeluje i kod astmatičnih stanja pa čak i kod kašlja tuberkuloznih bolesnika te ih oslobađa sluzi i liječi.

Bolovi

Kašasti oblog položen na odgovarajuće dijelove tijela otklanja živčane bolove, išijas, neuralgične bolove nogu, koljena, leđa i ramena kao i bolne teškoće želuca i čira na želucu. Kašasti oblog ostaje tako dugo dok na pokrivenom dijelu kože ne nastupi žarenje. Nakon toga se crvenilo kože lagano premaže mašću koja smanjuje žarenje i pomaže kod epitelizacije kože.

Mjesečnica

Dvije čajne žlice naribanog hrena, kuhane u 0,25 l crvenog vina pospješuju mjesečno krvarenje.

Izlučivanje tekućina

Da bi se pospješilo izlučivanje kamenaca, mokraće i menstruacija, namoči se 8 do 10 ploški hrena u šalicu bijelog vina i to popije nakon 8 do 10 sati močenja. Ako se ne može mokriti, nariba se hren, isprži na maslacu i kao oblog položi na mjehur.

Protiv upale desni

Voda za zube kod sklonosti gnojnoj upali zubnog mesa priprema se na sljedeći način: 50 g sitno naribanog svježeg hrena, 20 g sjemena komorača i 20 g paprene metvice stavi se na močenje kroz 3 mjeseca u l litru jake rakije, prema ukusu se razrijedi i time se ispiru usta.

Za apetit

Kod pomanjkanja apetita uzme se 60 g svježe naribanog hrena i 40 g dragušca te se stavi na močenje nekoliko dana u 2 litre bijelog vina. Od toga se dnevno natašte pije 0,125 litre.

Protiv groznice

Kod groznice treba nanizati ploške hrena na konac i objesiti oko vrata, jer hren izvlači vrućinu.

Ubodi insekata

Svježe naribani hren, stavljen na ubode pčele, ose ili drugih insekata, gotovo odmah odstranjuje bol pod uvjetom da je žalac izvađen.

Promrzle ruke i noge

Dobro i ljekovito djeluju kupelji od hrena kod ozeblina, odnosno, kod promrzlih ruku ili nogu. Kupke se pripremaju tako da se l-2 šake hrena doda vrućoj vodi za kupanje; te kupelji treba češće primjenjivati. Kod čireva na želucu pije se vino od hrena (50 g naribanog hrena ostavi se kroz 8 dana u litri bijelog vina) a uzima se dnevno 2 puta po 0,125 litre i to ujutro natašte i navečer.

Protiv prištića i mrlja

Ocat od hrena (naribani hren stavlja se na močenje kroz 8 dana u vinski ocat) kao razrijeđena otopina kozmetičko je sredstvo za uklanjanje sunčanih pjega, jetrenih mrlja i kožnih prištića.

loading...