Laneno sjeme – najmoćniji saveznik zdravlja

loading...
Podeli sa prijateljima

Laneno sjeme – najmoćniji savjeznik zdravlja

Sjemenke lana opravdano se ubrajaju u najzdraviju namirnicu na planetu, jer postoje dokazi da smanjuju rizik od srčanih oboljenja, raka, moždanog udara i dijabetesa. Lan se počeo gajiti u Babilonu 3-000 godina p. n. e, a u osmom stoljeću Karlo Veliki je toliko cijenio ovu biljku da je donio zakon po kojem su njegovi podanici bili u obvezi da ga jedu.

Studije pokazuju da samo dvije žlice mljevenog sjemena lana dnevno znatno umanjuju šanse za pojavu kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, pa čak i raka.

Reputaciju zdrave namirnice duguje prvenstveno:

• Omega-3 masnim kiselinama, tj. dobrim mastima, koje su zdrave za srce. Žlica lanenog sjemena sadrži oko 1,8 g omega-3 masnih kiselina.

• Lignanima, koji sadrže biljni estrogen i djeluju antioksidansno. Laneno sjeme sadrži 75 do 800 puta više lignana od druge hrane biljnog podrijetla.

• Vlaknima – laneno sjeme također je bogato topljivim i nerastvorljivim vlaknima.

LAN Sprečava maligna oboljenja
Nedavne studije pokazale su da laneno sjeme štiti od raka dojke, prostate i debelog crijeva. “Bar dva sastojka lanenog sjemena doprinose tome “, kaže Kelly C. Fitzpatrick, direktorica Zdravlja i nutricionizma u kanadskom Vijeću za lan. Jedno istraživanje provedeno na životinjama pokazalo je da su omega-3 masne kiseline u lanenom sjemenu smanjile rast i učestalost tumora.

Lignani u njemu štite od kancera koji su osjetljivi na hormone, ne utječući na djelovanje tamoksifena, lijeka za rak dojke. Thompson kaže da neke studije sugeriraju da izlaganje lignamma u pubertetu smanjuje rizik od raka dojke, te povećava šanse za oporavak oboljelih pacijentica.

Lignani štite od raka tako što blokiraju enzime koji sudjeluju u metabolisanju hormona i sprječavaju rast i širenje tumorskih stanica.

Štiti kardiovaskularni sustav

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline pomažu kardiovaskularnom sustavu na više načina, a posebno tako što sprečavaju upale i reguliraju srčani ritam. Također, znanstvenici su otkrili da laneno sjeme znatno snižava krvni tlak.

Nekoliko studija je pokazalo da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama iz lanenog sjemena sprečava kalciftkaciju arterija i taloženje naslaga na njihovim zidovima. ”

Lignani u lanenom sjemenu smanjuju taloženje arterosklerotskih naslaga za 75%”, kaže Fitzpatrick. Kako biljne omega-3 masne kiseline vjerojatno imaju ulogu u održavanju prirodnog srčanog ritma, mogu se koristiti u liječenju aritmije i zatajenja srca. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja na ovom polju.

Također, svakodnevno konzumiranje lanenog sjemena može pomoći u kontroli razine lošeg kolesterola (LDL) u krvi, koji se dovodi u vezu s povećanim rizikom od srčanih oboljenja, ali i s pretilošću, dijabetesom i metaboličkim sindromom.

Studija u kojoj su sudjelovale žene u menopauzi pokazala je da se razina LDL kolesterola snizio nakon što su sudionice godinu dana jele četiri žlice mljevenog lanenog sjemena dnevno.

Fitzpatrick navodi daje to rezultat djelovanja omega-3 masnih kiselina, vlakana i lignana. Inače, istraživanja su pokazala da dnevni unos lignana iz lanenog sjemena u organizam može regulirati razinu šećera u krvi, što je odlična vijest za dijabetičare, koji bi stoga trebalo redovito da ga konzumiraju.

Laneno sjeme suzbija upale

Omega-3 masne kiseline i lignani mogu smanjiti upalu koja se javlja kao pratilac nekih oboljenja, poput Parkinsonove bolesti i astme, tako što blokiraju oslobađanje određenih protuupalnih sastojaka.

Laneno sjeme sprečava srčani i moždani udar i tako što smanjuje upalu nastalu taloženjem naslaga u arterijama. Jedna studija u kojoj su sudjelovale žene u menopauzi, a koja je objavljena 2007. godine – pokazala je da dvije žlice mljevenog lanenog sjemena pomiješane sa žitaricama, sokom ili jogurtom, dvaput dnevno, duplo smanjuju intenzitet valunga.

Žene su primijetile razliku već nakon tjedan dana uzimanja lanenog sjemena, a maksimalno poboljšanje nakon samo dva tjedna. S druge strane, druga studija nije pokazala nikakvo bitnije smanjenje intenziteta valunga kod žena u postmenopauzi i pacijentica oboljelih od raka dojke koje su jele pločice sa 410 mg fitoestrogena iz mljevenog lanenog sjemena, niti kod onih što su uzimale placebo pločice.

Dakle, potrebna su dodatna istraživanja da bi se otkrilo postoji li veza između intenziteta valunga i konzumiranja lanenog sjemena.

Da li je bolje sjeme ili ulje od lana

Mnogi stručnjaci vjeruju daje bolje konzumirati laneno sjeme nego laneno ulje, jer ono sadrži samo dio dragocjenih sastojaka. Međutim, vrlo je važno da sjemenke budu samljevene, jer inače samo prolaze kroz probavni trakt, tako da hranjivi sastojci ostaju neiskorišćeni.

Također, samjleti ih treba neposredno prije konzumiranja, jer se stajanjem gube dragocjene tvari. Smatra se daje optimalna dnevna doza žlica do dvije mljevenog lanenog sjemena. Svaki put kad jedete, primjerice, zobenu kašu, šejk, juhu ili jogurt – ubacite u to nekoliko žlica mljevenog lanenog sjemena. Uskoro će vam to postati navika.

Mljeveno laneno sjeme koristiti umjesto jednog dijela brašna kad pravite kruh, maline, rolnice, peciva, palačinke ili vafle. Probajte 30 g do 60 g brašna zamjenite mljevenim lanenim sjemenom ako u receptu stoji koristiti 240 g ili više brašna.

Kako je najbolje čuvati sjemenke lana

Najbolje mjesto za čuvanje lanenog sjemena jeste zamrzivač. Zamrznite ga u vrećici u kojoj ste ga kupili, ili u vrećici za zamrzavanje, ako ste ga sami mljeli. Tako laneno sjeme neće oksidirati i sačuvat svoja nutritivna svojstva.

Spoljasnju omotač lanenog sjemena štiti masne kiseline. Dobro bi bilo da ga ucjelo držite na tamnom i hladnom mjestu dok ne odlučite ga sameljete. Sve dok je suho i kvalitetno, može stajati na sobnoj temperaturi i do godinu dana.

loading...