Prirodni tretmani za zdraviju kožu

loading...
Podeli sa prijateljima

Prirodni tretmani za zdraviju kožu

Da bismo sačuvali elastičnost kože, sprečavajući pritom nastanak bora i njeno brzo starenje, možemo iskoristiti mnoge prirodne ”trikove”. U prvom redu, poželjno je koristiti što više voća, povrća, intergralnih namirnica uopšte…

Zatim, ne zaboravite ni na optimalni unos vode. Što više jedete prethodno navedene namirnice, trebaće vam manje količine, ali nekoliko čaša kvalitetne, strkturisane vode dnevno uvijek su nam dobrodošle.

Ali, potrebno je voditi računa i o onom što treba ili eliminisati, ili maksimalno umanjiti, kao što su npr. rafinirani šećeri i bijelo brašno.

Pošto se sunce danas istovremeno smatra i ”ljutim neprijateljem, ali i ”velikim prijateljem” kože, umjerenost je ključno rješenje da vam se lice ne izbora prebrzo, a da uvijek imate osiguran potreban vitamin D.

Važnost izbjegavanja štetnih navika (poroci poput pušenja, alkohola, pijenja kafe…), važnost adekvatnog odmora, ali i poboljšanja cirkulacije vježbanjem valjda i ne moramo posebno naglašavati, to već i vrapci znaju, zar ne?!

Prirodni recepti

1. Pomješajte kašiku meda i četvrtinu kašike svježeg soka šargarepe. Nanesite na lice, a zatim obrišite peškirom pokvašenim toplom vodom “u kojoj se našlo” malo natrijum bikarbonata.

2. Skuhajte jabuku, izgnječite je i zatim joj dodajte kašiku meda. Nanesite na lice i vrat. Držite smjesu oko pola sata, a zatim isperite hladnom vodom.

loading...