Rak jajnika: SVE ŽENE TREBA DA SU SVESNE DA SU UGROŽENE

loading...
Podeli sa prijateljima

Rak jajnika: SVE ŽENE TREBA DA SU SVESNE DA SU UGROŽENE

Dva reproduktivna organa veličine badema, sa obe strane materice, proizvode ženske hormone i jajne ćelije, ali u njihovom tkivu mogu da se nađu i kancerogene ćelije… jajnika.
U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 950 žena, a bolest odnese više od 550 života. U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva, a 140.000 žena izgubi bitku s bolešću.Svakog dana u našoj zemlji tri žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti.
Ukoliko se rak jajnika otkrije na vreme, procenat petogodišnjeg preživljavanja se značajno povećava:

– za stadijum I preživljavanje je 92%
– za stadijum IV samo 27%.

Obratite pažnju na…

Rani simptomi karcinoma nisu specifični, pa se često propuste, zbog čega se bolest uglavnom dijagnostikuje u poodmaklom stadijumu, kada su izgledi za izlečenje mali. Obratite pažnju na sledeće simtome:
– oticanje stomaka, naglo povećanje telesne težine, nadimanje
– bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku
– osećaj sitosti odmah po započetom obroku
– često i naglo mokrenje
– bol u toku seksualnog odnosa
– zatvor.

DNK testiranje

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj raka jajnika kao što su godine života, broj trudnoća, porodična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona i gojaznost. Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija – u 10-15 odsto slučajeva bolest se razvija pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena. Prisustvo ovih mutacija nije ograničeno samo na pacijentkinje sa porodičnom anamnezom i mlađeg doba. Treba naglasiti da:

– 40% pacijentkinja sa BRCA mutacijama nema pozitivnu porodičnu anamnezu;
– 70% BRCA pozitivnih pacijentkinja starije je od 50 godina u trenutku dijagnoze.

Stoga se testiranje ovih mutacija ne sme ograničiti samo na žene sa pozitivnom porodičnom istorijom ili žene u mlađem životnom dobu.

Test i u Institutu za onkologiju

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije može se obaviti BRCA testiranje – kako za zdrave žene tako i za one kojima je već dijagnostikovan rak jajnika. Ukoliko se kod zdrave žene konstatuje mutacija spomenutih gena, to ne mora da znači da će se razviti karcinom, ali s obzirom na visoki rizik, ovo saznanje je od velikog značaja za preventivno delovanje.

Za žene kojima je postavljena dijagnoza raka jajnika, određivanje BRCA statusa je od velike važnosti radi donošenja pravovremene odluke o adekvatnoj terapiji, bez obzira da li imaju BRCA mutaciju u vreme postavljanja dijagnoze. Nažalost, veliki broj žena sa uznapredovalim karcinomom jajnika imaće relaps bolesti, pa je bitno imati uvid u moguće terapijske opcije, kako ističu stručnjaci.

Genetsko testiranje, to jest poznavanje BRCA statusa kod žena koje su obolele od raka jajnika omogućava:

– pravovremeno donošenje odluke o adekvatnoj terapiji;
– identifikovanje žena koje mogu imati koristi od strategija smanjenja rizika (profilaktička hirurgija – mastektomija i/ili ooforektomija, kojom se smanjuje rizik od nastanka karcinoma jajnika za 96 odsto i karcinoma dojke za 53 odsto);
– informisanje članova porodice o povećanom riziku od nastanka karcinoma dojke odnosno jajnika.PARP inhibitori su ciljana terapija za pacijentkinje sa BRCAm karcinomom jajnika. Tom terapijom, nakon završene hemioterapije, omogućava se pacijentkinjama sa karcinomom ovarijuma koje imaju BRCA mutacije značajno produženje perioda do progresije bolesti.

Ispovest

Zorica Velicki, dijetetičar nutricionista iz Beograda, već u 25. godini suočila se s rakom jajnika. Bolest je otkrivena tek nakon niza pregleda. Najvažniju bitku u početku je vodila uz podršku porodice i supruga, ali je u međuvremenu on rešio da je ostavi.
– Prvi simptomi bili su bol u stomaku, zatvor i nadimanje. Međutim, u tom periodu sam želela da zatrudnim, tako da sam pošla na ginekološke preglede iz potpuno drugih razloga. Kako nisam ostajala u drugom stanju, posećivala sam sve više lekara. Tek je treći ginekolog otkrio šta zapravo nije u redu odnosno ustanovio da bolujem od raka jajnika. Ubrzo nakon toga operisana sam na GAK „Narodni front“. Odstranjeni su mi svi reproduktivni organi, primila sam šest tetmana hemioterapije. Nakon toga, tumor markeri su četiri godine mirovali, a onda se nažalost bolest vratila. Sada sam već tri godine zaredom na novim ciklusima hemioterapije. Očekujem da ću biti testirana na BRCA1 i BRCA2 mutacije. Ukoliko rezultati budu pozitivni, postaću kandidat za ciljanu terapiju. – kaže Zorica Velicki, članica udruženja „Progovori“.

5 ključnih činjenica

Sve žene treba da su svesne da su ugrožene

→ Simptomi postoje, ali se mogu pomešati sa simtomima koje nose druge, manje opasne bolesti. Svest o bolesti može spasti život
→ Važno je znati BRCA status žena s rakom jajnika
→ Rak jajnika se najčešće dijagnostikuje u kasnijoj fazi
→ Postoji ciljana (target) terapija za BRCA mutirani rak jajnika
→ Redovan ginekološki pregled jednom godišnje, najbolja je preventiva.
preventiva-rak-jajnika-karcinom-jajnika-foto-shutterstock-1459168422-874045

loading...