Kurkuma:10 razloga zašto ‘indijska kraljica’ zamjenjuje kutiju lijekova

loading...
Podeli sa prijateljima

Kurkumin je prirodni pigment i najvrjedniji sastojak kurkume, korjenaste biljke iz Azije koja je karakterističan sastojak za jela u Bangladešu, Maleziji, Šri Lanki i Indoneziji, a kroz povijest se koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja.

Zbog spoznaja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta. Dio je curry praha koji je mješavina 20 začinskog bilja i sjemenki, koji karakterističnu boju može zahvaliti kurkuminu.
Kurkuma ili kako je još nazivaju Indijski šafran, osim glavnog aduta kurkumina sadrži i cijeli niz vitamina i minerala. Odličan je izvor mangana, željeza, kalija te vitamina B6. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne žličice, kalorijski doprinos je zanemariv i iznosi tek 8 kcal.

KURKUMA I CRNI PAPAR – MOĆAN PAR

Dosadašnja istraživanja pokazala su da kurkumin, najvredniji sastojak kurkume, jako brzo razgrađuje u jetri. Zbog toga se preporuča da kurkumu konzumiramo s crnim paprom koji će pojačati njezinu učinkovitost.

Točnije, za to je zaslužan piperin, tvar u crnom papru koja između ostalog sprječava taloženje masnoća u organizmu. Studija objavljena u magazinu ‘Clinical Pharmacokinetics’ 1992. godine pokazala je da piperin povećava biodostupnost tj. brzinu apsorpcije kurkumina za nevjerojatnih 2000 posto.

Kombinacija ova dva začina učinit će vaša jela ukusnima, a istodobno će zahvaljujući moćnim svojstvima podariti zdravlje vašem tijelu.

10 DOBROBITI KURKUME

1. Dobra je za zdravlje jetre. Pomaže smanjiti štetu od patogena i toksičnih spojeva kao što su teški metali, zračenje, nikotin i druge kemikalije.

2. Štiti od Alzheimerove bolesti. Istraživanja provedena u gradovima i selima u Indiji gdje je upotreba kurkume visoka pokazala su da tamo gotovo da i nema slučajeva Alzheimerove bolesti. Kurkuma najbolje štiti od ove bolesti ako se kombinira s vitaminom D.

3. Sprječava infekcije. Zahvaljujući snažnim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima snažan je borac protiv bakterijskih i virusnih infekcija.

4. Ublažava i štiti od artritisa. Snažna antiupalna svojstva kurkume dugo su korištena u staroj indijskoj i ayurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje, primjerice artritis i reumatoidni artritis. Istraživači su otkrili da ekstrakt kurkume blokira napad reumatoidnog artritisa tako što sprječava protein NF-KB povezan s upalom da se aktivira u zglobu.

5. Smanjuje razinu šećera u krvi. Osobe koje imaju problema s visokim šećerom trebale bi u svoj jelovnik dodati kurkumu jer su nedavna medicinska istraživanja pokazala da ona uspješno smanjuje razinu šećera u krvi i pomaže u kontroliranju simptoma dijabetesa.

6. Pomaže kod zarastanja rana. Ima svojstva antiseptika i analgetika. U davna vremena, stavljala se na rane i posjekotine da bi ih izliječila. ali i da se izbjegne infekcija.
7. Smanjuje šanse za oboljenja od kardiovaskolarnih bolesti. Kurkuma je učinkovita u sprečavanju oksidacije kolesterola čime smanjuje šanse za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti

8. Liječi kožne bolesti. Kurkuma je vrlo učinkovita kod kožnih bolesti. Umiješajte je u kremu ili napravite masku i nanesite na problematična područja. U slučaju vodenih kozica, primjenjuje se kao prah ili kao pasta kako bi se olakšao proces zacjeljivanja.

9. Pomaže u mršavljenju. Spprječava taloženje masnog tkiva u tijelu i zato je kurkuma sjajan saveznik za sve osobe koje žele izgubiti suvišne kilograme.

10. Snižava kolesterol. Kurkumin potiče proizvodnu proteina koji pak ‘naređuju’ proizvodnju receptora lošeg kolesterola (LDL). Na taj način loš kolesterol lakše se izbacuje iz tijela.

loading...