Troskot ( Polygonum aviculare ) – Opis, ljekovito djelovanje, primjena

loading...
Podeli sa prijateljima

Opis biljke:

Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm, gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. Puzava stabljika proviđena je crvenkasto-smeđim koljencima, razgranjena je i do vrha snabdjevena malim, eliptičnim do linealno-suličastim listovima koji su sjedeći i po rubu hrapavi. U pazušcima listova nalaze se neugledni cvjetovi bijele ili blijedoružičaste boje. Opora je okusa.

Cvijet je neugledan i mali, zelenkasto crvene do bijele boje, a stoje na kratkoj peteljci u lisnim pazušcima, tvoreći kitice od po 2-5 cvjetića.

Miris i okus: čitava biljka ima jedva zamjetljiv miris, a okusa je trpka i stežućeg.

Bere se: U proljeće, i to lišće i mladi vršci stabljika, a cvate od kraja lipnja do rujna, bez naručitog je mirisa i okusa koji veže.

Ljekoviti dijelovi biljke:

Tijekom čitavog ljeta, a za lijepog vremena i u ranoj jeseni sabire se čitava biljka (Herba Polygoni) te se osuši u hladu na zračnom mjestu. Biljka se kod sabiranja ne smije čupati s korijenom, niti se smije sabirati na onečišćenim i prašnim mjestima, po jarcima uz ceste i drugdje.

Sušenjem na suncu dobije se droga sive boje, puna stabljike, jer se s tako osušene biljke vrlo rado orune sitni i nježni listovi. Dobro osušena biljka mora imati lijepu zelenu boju.

Ljekovite i djelotvorne tvari: biljka prije svega sadrži kremičnu kiselinu, od toga znatne količine rastvorljive kremične kiseline, nadalje tanin, eterično ulje, taninsku kiselinu i sluz. U eteričnom ulju sadržana je kamforu slična tvar – perzikariol.

Stanište: troskot je jedna od rijetkih biljaka koja se susreće na svim kontinentima. Nalazi se kao korov na putevima, dvorištima, oranicama, vrtovima, na ledinama i na zapuštenim mjestima, uopće na mršavim tlima.

Za jelo rabimo potpuno mlade izdanke troskota. Za lijek beremo cijelu biljku za vrijeme cvatnje, koju sušimo na toplom i prozračnom mjestu.

U narodu postoji izreka da svaki travar posjeduje uvjerenje kojim biljkama može vjerovati ili imati povjerenja to jest za sigurno njihovo ljekovito djelovanje, a u ovom slučaju izreka se odnosi i na troskot.

Djeluje diuretski i adstringentno. Pomaže kod upala u ustima i probavnim organima, kod upala želuca i crijeva. Olakšava izlučivanje tekućine iz organizma te pomaže pri upalama mokraćnih puteva.

Troskot je godinama poznat kao lijek za takozvane “ženske” bolesti, ali je izuzetno efikasan i u liječenju kardiovaskularnih oboljenja jer stimulira rad srca.

Izvrsno je sredstvo za zaustavljanje povraćanja krvi, liječenje katara želuca i čireva u želucu. Koristi se, inače, za grgljanje kod upala grla i ždrijela.

Narodna medicina:

Narodna medicina tradicionalno rabi ljekovito djelovanje troskota u liječenju pluća i dišnih puta (astma, bronhitis, tuberkuloza, katar bronha, porebica, upala pluća, laringitisa, tegobe s grlom i zubnim mesom, grlobolje, upale ždrijela itd), bolesti krvi (detoksikacija krvi kod kožnih i ostalih bolesti), čišćenje ili pročišćavanje krvi, jačanje krvi, regulacija, bubrega i mjehura (bubrežnih kamenaca koje otapa, infekcije bubrega i mjehura, infekcije bakterijama, prehlade mjehura, krvarenja, krvi u mokraći, katara mjehura, kod tegoba s mokrenjem, oligurije, za jače mokrenje i izlučivanje mokraće, grčeva mjehura i mokraćnih kanala, za izbacivanje kamenaca, izbacivanje pijeska iz bubrega i mjehura, itd), bolesti želuca i crijeva (prehlađenog želuca, čireva u želucu i na dvanaestiku, katara želuca i crijeva, za jačanje želuca, enteritisa, proljeva, dijareje, kod tragova – prisutnosti krvi u stolici, dječjih proljeva, dizenterije, bakterijskih upalnih stanja želuca i crijeva, raznih nametnika i parazita, krvarenja crijeva, povraćanja, podrigivanja, krvarenja hemeroida, upale hemeroida itd), ženskih bolesti (bijelog pranja, infekcija, jakih mjesečnica itd), bolesti jetre i žuči (za detoksikaciju jetre, za jače izlučivanje žuči, žutice, žučnih kamenaca, masne jetre itd), upale očiju i upale uha (rabi se svježa kaša od listova itd), dijabetesa, zaraznih bolesti s povišenom tjelesnom temperaturom, celulita itd.

Primjena i djelovanje:

Troskot rastvara, steže i čisti, pa zato liječi od kamenaca mokraćnih organa, čireva želuca i crijeva, šećerne bolesti, padavice, krvavog proljeva i regulira krvotok. U liječenju od pijeska, kamenaca i grčeva mokraćnih organa troskot je nenadmašiv. Za liječenje od bronhitisa, bolesti pluća, jetre i bubrega dobar je ovaj čaj: 1 velika žlica mješavine od jednakih dijelova troskota, borovice (Juniperus communis) i pelina (Artemisia absinthium) prelije se s 2,5 dl ključale vode i nakon 10 min. procijedi. Pije se u gutljajima u toku dana. Protiv želučanog čira, osobito ako krvari, dobro je 3 velike žlice lišća troskota kuhati u 2,5 dl vode i 2,5 dl crnog vina. Pije se u gutljajima u toku dana. Dobar lijek za zaustavljanje želučanog krvarenja i protiv krvavog proljeva priprema se tako da se 30 g troskota kuha u 7,5 dl bijelog vina. Pije se svaki sat po 1 velika žlica, a kad navali krv, popije se 1 mala šalica.

U slučaju kamenaca bubrega ili mokraćnog mjehura dobro je 15 g lišća troskota preliti s 2,5 dl ključalog vina. Popije li se to, grčevi odmah popuštaju. I tegobe od pretovarena želuca prolaze popije li se 1 šalica toplog čaja od troskota. Mješavina od 20 g troskota, 10 g zdrobljenih smrekovih boba i 5 g pelina moči se 12 sati u 1 I crnog vina i 1 I vode, zatim se kuha 5 min., poklopi i nakon 10 min. procijedi. Pije se 1-2 šalice u gutljajima u toku dana, radi izlučivanja pijeska i kamenaca iz bubrega i mokraćnog mjehura, zaustavljanja krvarenja iz pluća, želuca i crijeva, oporavljanja jetre i slezene, liječenja od bijelog cvijeta. Taj čaj treba piti 8-10 tjedana.

Za stimuliranje mokrenja dobro je 3 velike žlice mješavine od po 20 g troskota, trave zubače (Cynodon dactylon), breze (Betula alba), preslice (Equisetum arvense) i peteljki višanja (Prunus cerasus) kuhati 10 min. u 1 I vode i nakon 3 sata procijediti. Pije se triput dnevno po 1 šalica prije jela. Za istu svrhu služi i čaj koji se priprema tako da se 3 velike žlice mješavine od po 50 g troskota i preslice kuhaju u 1 l vode i nakon 3 sata procijede. Pije se po 1 šalica prije jela. Protiv prejake i preduge menstruacije treba 2 velike žlice mješavine od po 30 g troskota i pastirske torbice (Capsella bursa pastoris) i 40 g imele (Viscum album) kuhati 15 min. u 4 dl vode i nakon 4 sata procijediti. Pije se 1 šalica ujutro, a druga navečer prije jela.

Pojavi li se krv u mokraći, dobro je, 3 velike žlice mješavine od po 20 g troskota i lista koprive (Urtica dioicae) i po 30 g lista borovnice (VacciniumMyrtillus) i rizoma vodene perunike (Iris pseudacorus) kuhati u 1 I vode i poslije 3 sata procijediti. Pije se triput dnevno po 1 šalica prije jela. Protiv bijelog cvijeta 2 velike žlice mješavine od po 25 g troskota, koprive, kamilice (Flores chamomillae) i stolisnika (Achillea millefolia) kuhaju se 5 min. u 4 dl vode; nakon 3 sata to se procijedi, a pije se po 1 šalica ujutro i navečer prije jela.

SVJEŽI SOK:

– zaustavlja krvarenja iz nosa

– umiruje bolno mokrenje

– jača mokrenje

– lakša iskašljavanje

– zaustavlja krvarenja.

SJEME:

– za izazivanje povraćanja

– za čišćenje crijeva – purgativ.

KORJEN:

– rabimo za jače znojenje te za istjerivanje parazita iz crijeva.

Europska-Njemačka komisija E preporučuje uzimanje troskota za liječenje tegoba s respiratornim katarom, za liječenje kašlja, prehlade, bronhitisa, kao i sva upalna i infektivna stanja sluznica usta i grla te za poticanje bio sinteze prostaglandina, flavonoida.

Mješavina 2:

Čaj:

1 čajna žličica bilja, 2 dl vode

S dva dl vruće vode prelijemo 1 čajnu žličicu bilja ili kratko prokuhamo, poklopimo da odstoji 1 sat i procijedimo. Biljku možemo prethodno močiti 2 sata. Uzimamo 2-3 šalice čaja na dan.

Tinktura:

200 grama troskota močimo 30 dana u 1 litri 70 postotnog alkohola, te procijedimo. Uzimamo 3 puta po 10-15 kapi na dan s malo vode ili čaja.

Vino:

1 čajnu žličicu troskota kratko prokuhamo u 2 dl vina i pustimo da odstoji 1 sat, te procijedimo i pijemo za jače djelovanje.

Preživljavanje u prirodi:

U proljeće i ljeto mladi listovi su ukusna hrana u obliku salata, juha i variva. Od starije biljke bolje je pripremiti samo juhe od miješanog bilja ili čaj.

NUSPOJAVE:

Kontraindikacije Kod osjetljivih osoba izaziva foitodermatitis. Osobe koje su oboljele od reume, artritisa, gihta, jake želučane kiseline, ne bi smjele uzimati troskot poradi sadržaja oksalne kiseline.

loading...