Gorka dinja ( Momordica charantia ) : Prirodni antioksidans koji umanjuje rast raka dojke i gušterače

loading...
Podeli sa prijateljima

Sok egzotične gorke dinje Momordice charantije može da umanji rast raka gušterače, bez nuspojava. A djeluje i protiv raka dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, želuca, kao i kod leukemije i neuroblastoma.

Na prvi pogled ova tvrdnja zvuči isuviše dobro da bi bila istinita, ali ako je vjerovati naučnicima sa Univerziteta Kolorado ova egzotična biljka mogla bi da postane novi adut u borbi protiv raka.

Nova studija pokazala je da sok gorke dinje, poznatog povrća u Aziji i Africi, znatno smanjuje rast tumora gušterače u miševa jer ometa metabolizam glukoze u ćelijama raka, i doslovno ih izgladnjuje bez šećera, pogonskog goriva bez kojeg ne mogu da prežive.

Brojne zdravstvene koristi povezane s konzumacijom gorke dinje već su poznate. Ova biljka, lat. naziva Momordica charantia, naširoko se uzgaja i jede širom jugoistočne Azije, Afrike, Kine, Japana, Okeanije, pa čak i na Karibima. Posebno je popularna među Japancima s Okinave, koji su poznati po dugovječnosti.

Iako se jede već vjekovima, mnoge zdravstvene prednosti (antivirusno djelovanje, jak antioksidativni efekat, sprječavanje dijabetesa) tek su nedavno postale poznate u zapadnoj medicini. U posljednje četiri godine intenzivno se istražuje djelovanje ove biljke protiv nekih oblika raka. Antikancerogeno dejstvo vidljivo je kod raka dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, želuca, kao i kod leukemije i neuroblastoma. Najnovija studija pokazala je da gorka dinja djeluje i na rak gušterače.

Istraživači s University of Colorado Cancer Center nabavili su ove dinje u lokalnoj prodavnici, uklonili pulpu i sjeme i pomoću kućnog sokovnika napravili sok. Tvrde dijelove su uklonili, a preostali sok korišćen je pri testiranju na dva načina. Direktno na kulturama ćelija ili tako što je smrznut pa samljeven u fini prah, koji je kasnije korišćen za hranjenje miševa.

Sok gorke dinje (razrijeđen samo 5% u vodi) djelovao je snažno na smanjenje karcinoma gušterače. Sok je izazvao programiranu ćelijsku smrt (apoptozu), a rezultati eksperimenta su pokazali da sok ometa metabolizam glukoze i doslovno izgladnjuje ćelije raka ostavljajući ih bez šećera.

Nakon što su miševi bili hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do znatnog smanjenja oboljenja. Djelovanje je dakle slično kao i kod hemoterapije (52% nakon 18 dana), koja se daje u liječenju raka gušterače, ali bez vidljivih nuspojava.

loading...

Komentariši