Orah ( JUNGLANS REGIA L )

loading...
Podeli sa prijateljima

Orah ( JUNGLANS REGIA L ) ugledno je i veliko 10 – 25 metara visoko, svakom dobro poznato drvo.za lijek se skuplja lišće u proljeće, nezreo plod u junu a zreo u jesen.

Mlado osušeno lišće koristi se uz pridodatak meda, kao čaj za čišćenje, poboljšanje i jačanje krvi, jačanje želuca, dobru probavu, protiv raznih čireva, guka, škrofula, gnojavih rana svake vrste i za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju.Za čaj se uzme 10 grama osušenog ili 50 grama svježeg lišća na 1/4 litra vode i 1 kašika meda.Vrijuće preliti i 5 – 10 minuta kuhati, 2- 3 šoljice dnevno popiti: svakog 1/4 – 1/2 sata po kašika.
Guke, rane, čireve i škrofuletreba uz pijenje čaja ispirati i obloge stavljati sa odvarom od 1/2 dkg lišća i 1 dkg zelenih ljusaka na 1 litar i 20 minuta kuhati.Ovom se odvaru na 1/4 litra prododa 1 kašika meda, pusti jednom provreti i koristi se za grgotanje i ispiranje čireva u grlu i ustima.

Zeleni orasi ili samo zelene ljuske, preliju se vodom i kuhaju se poisitiha dobro poklopljeno 1 i po do 2 sata.Zatim se ocijedi i pridoda dva puta toliko meda koliko ima odvara i kuha dalje, dok se dobro zgusne u sirup.Ovog se sirupa uzima za sve navedene bolesti mjesto čaja 3 – 4 male kašike dnevno.Za grgotanje uzme se 1 kašika sirupa na čašu vode.Da se ovaj sirup bolje drži, stavi se u svako stakloodozgo na sirup ili čistog špirita ili prepeke rakije.

Banje sa odvarom od lišća jačaju organizam i izvrsno djeluju na odvajanje loših sokova iz tijela.Koriste se kod slabunjave djece, raznih osipa i škrofula.Kada se na 1 kašiku sirupa stave 2 kašike čiste svinjske masti i dobro razmuti, to je lijek protiv škrofula i guta, kada se time trljaju i oblažu.

Kod poremećene probave uzme se dnevno 1-2 male čašice rakije u kojoj je kvašen još mekan zelen plod.Uzme se 12 – 15 komada zelenih razrezanih oraha, stavi u posudu od 1,5 litre, pridoda 30 grama osušene korice od narandže, jean komad cimeta i 6 – 8 karanfila, prelije rakijom ili špiritom 40 % i ostavi na toplome mjestu 6 – 8 sedmica.

Pržena u prah istucana jezgra od oraha uzima se 2-3 puta dnevno na vršku noća protiv nadimanja.U prah istucana pržena ljuska od zrelog oraha pomaže kada se zaustavi mokraća, uzima se 2-3 puta dnevno sa malo vina na vršku noža.

loading...

Komentariši