Kunica ili stolisnik ( ACHILLEA MILLEFOLIUM )

loading...
Podeli sa prijateljima

Kunica ili stolisnik ( ACHILLEA MILLEFOLIUM ) ima visoku uspravnu, svijetlozelenu ili crvenosmeđu, češće i granatu stabljiku, sa višestručno kao pero razdijeljenih dlakavim lišćem i sitnih, bijelih i ružičasto bijelih glavica cvijeta.Cvate od juna do oktobra.Raste po livadama, pašnjacima, putevima i sunčanim obroncima.Za lijek se skuplja cijela stabljika koncem maja do jula.Sok iscijeđen iz svježe mlade biljke pije se dnevno 1 – 2 kašike uz pridodatak meda, za čišćenje krvi i jačanje probavnih organa.Osobito se preporučuje osobama koje boluju na jetri, slezeni, gušterači, od žutice, od navale krvi u glavu, katara u crijevima i želucu, grčevima, groznici, lupanju srca, bolovima u leđima i krstima, neurednom mjesečnom pranju, bilelom cvijetu, krvavim i zatvorenim šuljevima od nesanice i raznih osipa i čireva.

Kod hronične upale jetre, treba dnevno popiti po 2 – 3 šoljice čaja od 10 grama cvijeta od kunice, 6 grama gospina cvijeta od crnog trna na 1/4 vode s jednom kašikom meda.

Čaj od 10 grama kunice, 6 grama gospina cvijeta, 3 grama pelina i kašike meda na 1/4 litra vode, pije se dnevno po 1 – 2 šoljice, protiv reume, grčeva u želucu i protiv bolesti pluća.
Čaj od osušenog cvijeta 10 grama na 1/4 litra vode, s jednom kašikom meda, koristi se sa istim uspjehom kod svih navedenih bolesti.Svježe izgniječeno lišće privija se na prsa pri povratnoj groznici, na rane, čireve i vruće otoke.

U prah istucano i prosijano lišće i cvijet uzima se 2 – 3 puta dnevno na vršku noža za jačanje i čišćenje krvi i želuca.

loading...

Komentariši