Kantarija, kitica ( ERYTHRAEA CENTAUR. PERS.* )

loading...
Podeli sa prijateljima

Kantarija, kitica ili grozničavka ( ERYTHRAEA CENTAUR. PERS.* ) ima 20 – 30 cm visoku, četversrhu, vrhom razgranjenu stabljiku, sa duguljasto jajolikim nasuprotnim lišćem i kiticama crvenuružičastih cvjetića.

Cvate od jula do septembra a cvjetovi se otvaraju samo na sunčanom svjetlu.Za lijek se skuplja lišće i cvijet za vrijeme cvjetanja.

Dnevno se popije po 6 šolja čaja, uvijek samo po gutljaj, od 10 grama kantarije sa 2/10 litra vode.Ovaj čaj jača želučane sokove, otklanja bolove u želcu, sluz iz želuca, crijeva, jetre i bubrega, žgaravicu, nejelost, glavobolju, popravlja neurednu probavu i neuredan cvijet kod žena.

Kada se kuha 10 grama kantarije sa dvije kašike meda i 4 grama pelina, otklanja se otvrđenje pluća, koje je česta posljedica upale pluća i žučno kamenje i kašalj rikavac.Odrasli uzimaju svako pola sata, a djeca svaki sat po kašiku.

Čaj od 10 grama kantarijei 10 grama kadulje na četvrt litra vode, pije se dnevno po 2 – 3 šolje protiv čireva i osipa.Za jačanje mišića i protiv groznice kuha se 45 grama kantarije u 3/4 litra vina.

Rakija u kojoj je potopljena kantarija uzima se dnevno 2 – 3 puta po 20 kapi kod svih navedenih bolesti, sa vrlo dobrim uspjehom.Za spravljanje rakije napuni se staklo sa dvije trećine provenutim lišćem i cvijetom, nadolije rakijom i stavi na suncu 6 – 8 sedmica.

loading...

Komentariši