Kamilica

loading...
Podeli sa prijateljima

KAMILICA, titrica, roman ili telenak ( MATRICARIA CAMOMILLA L ) ima 10 – 30 cm visoku brazdičavu razgranjenu stabljiku sa kao pero tanko raščijanim lišćem, bijelih na obodu glavice uzvraćenih a u sredini žutih cvijetaka.Cvijetni dršci i čunjasto cvjetište je šuplje.
Cvijet je posebno ugodnog mirisa a cvate od juna do jula.Raste po težatnom zemljištu, po poljima i uz puteve.Za lijek se skuplja lišće i cvijet u junu i julu.

Kada se 15 grama kamilice prelije šoljom vrijuće vode, zatim poklopi i ostavi 10 minuta i taj čaj topao popije, blaži bolove i grčeve od nahlade, otklanja navalu krvu u glavu, otklanja vjetrove, umiruje živce, popravlja stolicu i grije želudac.

A kada se toga čaja popije tri puta dnevno po jedna šolja, tjera na znoj i lijek je od nervne rastrojenosti, bolesti jetre, bubrega, mokraćnog mjehura i šuljeva.
Kamilica u vrećicama sa pola do jednog kilograma, vrijućim sirćetom prelivena, vruća se oblaže na reumatične otekline, guke, micinu, čireve ili potožnjake, tvrda otečena jetra ili slezena.Takav oblog zamekša, rastapa i otklanja otok a uz to i blaži bolove.Oblozi se mijenjaju svako 1/2 – 3/4 sata.Uz ove obloge treba dnevno popiti po 1 – 2 šolje čaja od 4 gr gorke troliske, 4 grama pelina i 6 grama kadulje na jednu šolju vode, za odvajanje loših sokova iz tijela kroz izmet i mokraću.

loading...

Komentariši