Bosiljak ili bosilje ( ACIMUM BASILICUM )

loading...
Podeli sa prijateljima

Bosiljak ili bosilje ( ACIMUM BASILICUM ) je jednogodišnja mirisava, zeljana biljka, sa 30 – 40 cm visokom razgranjemom stabljikom, jajolikim na kraju šiljastim lišćem i malim bijelim dvousnatim cvjetovima, koji stoje u pazušcima lišća i tvore pršljen.Cvate od jula do avgusta.Sije se po baščama.Za lijek se koristi čitava stabljika i sjeme.

Sok izgniječen iz svježeg lišća uštrcava se u uši pri upali slušnika i bubnjače, a protiv hunjavice ušmrkava se u nos.

Čaj od čitave stabljike, sa sjemenom zajedno, od 10 grama na četvrt litra vode i jednom kašikom meda, pije se dnevno u više obroka protiv kašlja, bubrežnih bolesti, kada mokraća prži, protiv vjetrova, glavobolje i otužnosti.

Bolesnicima sa velikom temperaturom daje se od ovog ohlađenog čaja, koji blaži i hladi, svakog sata po jedna kašika za suzbijanje vatre.

Kod kašlja rikavca, bolesti grla i usta, kuha se za grgotanje, izapiranje usta ( 6 – 8 puta dnevno ) čaj od 20 grama na četvrt litra vode i kašikom meda.

Vino u kojem je 8 – 10 sati potopljena čitava biljaka bosiljka, jedna šaka na jedan litar vina, grije želudac i popravlja probavu.Ovo vino na jednake dijelove sa uljem pomiješano lijek je protiv zatvora kada se popije 3 – 4 čašice dnevno.

loading...

Komentariši