Čičak, palušina ili čkalj

loading...
Podeli sa prijateljima

Čičak ( LAPPA OFFICINALIS ALL )  ima dugačak sivosmeđ vretenast korijen i 1 – 1,50 metara visoku granatu stabljiku.Lišće je veliko srcoliko i runjavo.Cvjeta u glavicama sa grimizno crvenim cjevastim, gusto zbijenim cvjeticima, koji imaju zakačke, pa se vrlo često hvataju za odjeću.Cvate od jula do avgusta mjeseca.Raste uz puteve po ogumcima, livadama i neobrađenom zemljištu.Za lijek se koristi korijen, lišće i sjeme.Dvogodišnje korijenje skuplja se u proljeće ili u jesen, lišće dok je još mlado a sjeme kada sazrije.

Kada se od prosušenog lišća kuha čaj ( na 1/4 litre vode 6-8 grama ) i dnevno popije po jedna šolja našte srce i 1- 2 šoljice preko dana, taj čaj hladi, otklanja vjetrove i zapaljenje želuca, te je vrlo dobro sredstvo protiv raznih osipa, čireva, gnojavih rana i grinte.Uz pijenje tog čaja treba osip i rane ispirati i ako je nužno, tim odvarom i obloge stavljati.Na 1 litar vode uzme se 1 dkg sušenog lišća.Ovaj je odvar vrlo dobro sredstvo za grgotanje protiv trulosti i ranica u ustima.

Lišće u vinu kuhano lijek je protiv kamenca.

Čaj od korijena odvaja mokraću i čisti krv, kada se popije jedna šolja našte srce i 1 – 2 preko dana.A koristi se i za liječenje veneričnih bolesti, škrofula, gihta, podagre, zastarjele reume, vodene bolesti, svih vrsta čireva i otrovanja živom.

Kod čireva treba uz pijenje čaja, čireve jačim odvarom ( ista mjera kao i kod lišća ) ispirati i oblagati oblozima.

Kada se svjež korijen istuca u havanu  sa 1 – 2 kašike vinskog sirćeta, zatim sok istisne i toga soka 8 – 9 dana našte srce popije po jedna kašika, izgoni se trakavica.

Istucan korijen iz čička pomiješan sa zečijim salom izvlači strana tijela iz rana.

Kome se usta iskrenu, neka istuče korijen i lišće od čička sa nižom stabljikom i privije na zravu stranu.

Protiv kila istuče se  u prah korijena od malog čička i pospe dobro po trbuhu, zatim privije sa oblogom od rakije.Uz to treba tri puta dnevno uzeti na vršku noža praška od korijena i popiti sa malo vina ili ovde.

Kada bijesna životinja ujede, uzima se tri puta dnevno na vršku noža istucanog sjemena, da se krv što prije otrova oslobodi.Sjeme od čička još jače djeluje od korijena i lišća.

Za jačanje kose i protiv peruti treba sedmično 2 – 3 puta glavu prati odvarom od korijena , i 2 – 3 puta sedmično kožu dobro istrljati uljem od čička.

Protiv opadanja kose, natare se koža na glavi sirćetom od čička dva puta dnevno.

Kada mala djeca plaču, stavlja im se svježe lišće sa naličjem na trbuščić i odmah se umire.

Svaki otok dobro je oblagati svježim i čistim lišćem.

Mlado lišće i vršike su i zdrava hrana, kada se obare u slanoj vodi, ili čorbi i začine uljem i limunovim sokom ili mladim maslom.

Korijen od čička ako je stariji od godinu dana nema više ljekovitosti u sebi i ne vrijedi ga koristiti.

Za ulje se uzme dobra šaka izrezanog korijena, dvije kašike sjemena u staklo i prelije sa 80 – 90 % špiritom, dobro začepi i ostavi 10 – 12 dana na toplom mjestu.Onda se špirit procijedi i pomiješa sa 3/4 litra ulja, pamukom začepi i ostavi ponovo 4 – 6 sedmica na toplom mjestu.I sa špiritom i sa uljem mora se sadršaj dnevno promućkati.

loading...

Komentariši