Ashwagandha – čuvar od stresa

loading...
Podeli sa prijateljima

Ashwagandha – čuvar od stresa

Ashwagandha je jedinstvena biljka sa adaptogenim i anti-stresnim svojstvom što znači da pomaže umu i tijelu da se bolje nose sa svakodnevnim stresom te nas štiti od njegovih negativnih utjecaja

Ona hrani i poboljšava funkcije živčanog sustava te pomaže da zadržimo svježinu tijekom stresnih situacija. Unaprjeđuje fizičko i mentalno zdravlje i odlična je za ljude koji su izloženi velikim fizičkim i psihičkim naporima. Ima umirujući učinak na organizam, ali mu također daje i fizičku snagu, energiju i budnost za razliku od sedativa koji ga omamljuju. Idealna je za oporavak poslije bolesti i kod kroničnog umora.

Sastav i svojstva

svojstva-ashwagandhe

Ashwagandha je poznata i kao indijski ginseng te poboljšava vitalnost i fizičku izdržljivost. Ovaj sveobuhvatan ayurvedski tonik jača i balansira tjelesne organe i sustave za borbu protiv mentalnog, emotivnog i fizičkog stresa, poboljšava koncentraciju, pamćenje, razumijevanje novih stvari i fizičku spremnost.

Njene aktivne supstance čini više od 20 vitanolida, a najveći dio biološke aktivnosti ove biljke pripisuje se vitaferinu. Kao prirodni dodatak ishrani protiv stresa predstavlja kulminaciju tisućugodišnjeg iskustva ayurvedske mudrosti.

Naziv za Ashwagandu na latinskom je Withania Somnifera, odnosno „ ona koja donosi san“ zbog njenog svojstva koordinacije uma i tijela čime doprinosi dobrom snu. Njen naziv na sanskrtu sastoji se od dvije riječi: „Ashwa“ – konj i „Gandha“ – biljka, u prijevodu „ona koja daje vitalnost i snagu konja“.

Zbog suvremenog načina života, razina stresa u našem društvu stalno raste. Ako nosimo teško breme stresa, to je kao kada nuklearni reaktor radi preko dozvoljene snage. Prije ili kasnije, nešto će pući, a što će stradati zavisi od slabih mjesta u našoj fiziologiji. Naučna istraživanja podržavaju učinak Ashwagandhe u uklanjanju stresa i njen doprinos u zaštiti moždanih stanica protiv opasnog ishoda zbog našeg ubrzanog, suvremenog načina života.

Indikacije: opća iscrpljenost i pad energije, slabost mišića i tkiva, umor, nesanica, period ozdravljenja, spolna slabost, spermatoreja, polucija, nervna iscrpljenost, gubitak pamćenja, prijevremeno starenje, mršavost kod djece, paraliza, skleroza, slabost očiju, reumatizam, artritis, kožne bolesti, kašalj, teško disanje, anemija, cirkulacijske smetnje, smetnje u probavljanju, neplodnost, naticanje žlijezda, poremećaj hormona i štitnjače, hipotireoza, hipertireoza.

Što sve liječi

Zbog visokih vrijednosti svojih sastojaka, Ashwagandha ima sljedeće blagodati:

• Moćan anti-stresor – eliminira posljedice stresa, odličan adaptogenik – jača otpornost na stres i pomaže organizmu da se lakše nosi sa stresnim situacijama prilagođavajući ga raznim nepovoljnim okolnostima (hladnoći, vrućini, stresu, fizičkim i psihičkim naporima, žeđi, gladi, nedostatku kisika pa čak i radijaciji), smiruje anksioznost i stres, hrani i jača živčani sustav, uspostavlja mirnoću uma, podiže tonus cijelog organizma i daje mu ravnotežu.
• Balansira hormone i endokrini sustav, pomaže kako kod hipotireoze, tako i kod hipertireoze.
• Kao prevencija te za liječenje raznih bolesti povezanih sa stresom: arterioskleroza, visoki krvni tlak, prijevremeno starenje, dijabetes, hipertenzija, malignost, anksioznost i depresija.
• Ima sedativno svojstvo, daje miran, zdrav i dubok san, pomaže kod nesanice.
• Povećava vitalnost i fizičku izdržljivost, zaustavlja starenje, aktivira anabolitičke procese.
• Hrani sva tkiva, a posebno mišiće, koštanu srž, kosti, zglobove i sjeme, jača kardiovaskularni sustav, osobito je pogodna za Vata konstituciju.
• Odličan afrodizijak , dobra je za spolne organe, pomaže obnavljanju hormonalnog sustava.
• Potiče plodnost, potencira reproduktivne hormone i povećava seksualnu snagu, koristi se za liječenje muške neplodnosti i impotencije te za ojačavanje ženskog reproduktivnog sustava.
• Koristi se za ispravljanje različitih seksualnih poremećaja kod muškaraca i žena.
• Prekrasna je hrana za trudnice, osnažuje plod (potrebno je savjetovanje s liječnikom prije uporabe).
• Preporučuje se sportašima za izdržljivost i brži oporavak nakon napora i poslije povreda.
• Pomaže zarašćivanju tkiva, uklanja kroničan umor i pomaže u liječenju tkivne acidoze.
• Jača um, poboljšava pamćenje, koncentraciju i razumijevanje novih stvari.
• Dobra je za nervne i mentalne bolesti te epilepsiju.
• Sprječava prijevremeni nastanak klimakterija i Parkinsonove bolesti.
• Odlično osnažuje imunološki sustav bez stimuliranja tjelesnih rezervi.
• Ima moćno protuupalno i analgetsko svojstvo te je dobra za tretiranje reumatskih stanja i artritisa te je korisna kod bronhitisa, zapaljenja i infekcije gljivicom Candida.
• Duboko prodire u tkiva i čisti nečistoće, detoksicira organizam, pojačava metabolizam i cirkulaciju, stimulira probavu i čisti sluz.
• Korisna pri dugotrajnom liječenju astme, koristi se u periodima između napada.
• Preporučuje se kod kemoterapije i zračenja.
• Smanjuje visoku razinu Vate, neznatno povisuje Kaphu i Pittu.

Kemijske analize su pokazale da je Ashwagandha pravi rudnik minerala i biološki vrijednih tvari kao što su: kalcij, magnezij, željezo, cink, kobalt, bakar, vanadijum, vitalo-laktoni, fenolne komponente i tanini, flavonidi, proteini i slobodne amino kiseline, saponini, glikozidi, alkaloidi.

Ashwagandha se preporučuje kod srčanih bolesti, koje su popraćene jakim kucanjem srca, osjetom stanki u radu srca, stiskanjem u grudima, bolovima u području srca, nesanicom, teškim disanjem, suhim kašljem i zatvorima, pri čemu se mogu pojaviti tamni podočnjaci i čovjek može osjećati strah, brigu, nervozu, a ponekad čak i pasti u nesvijest. Smatra se da je Ashwagandha biljka koja ima prirodu vrline- sattve, pa je jedna od najboljih biljaka za jasnoću, budnost i hranjenje uma uz Brahmi.

Doziranje

doziranja-ashwagandhe

Obično se pakira u kapsulama ekstrakt korijena Ashwagandhe, uzima se po jedna kapsula dva puta dnevno, ujutro i navečer, pola sata prije jela. Može se uzimati sa čajem od đumbira radi što bolje apsorpcije.

Kao tonizirujući preparat, daje izvanredne rezultate kada se uzima zajedno sa Brahmijem, a uzeta sa mlijekom znatno povećava razinu životne energije u tijelu. Pri dugotrajnom korištenju savjetuje se pauza od 10 dana nakon svaka 3 mjeseca uporabe. Ne izaziva ovisnost.

loading...