Ricinusovo ulje za kosu i trepavice

loading...
Podeli sa prijateljima

Ricinus je jedna od najotrovnijih biljaka, ali ricinusovo ulje je potpuno bezbijedno za upotrebu. Ne treba se igrati sa ovom biljkom, jer je toksična cijela, a posebno sjemenke. Ljudi je uzgajaju kao baštensku ili saksijsku biljku, zbog atraktivnih listova. U nekim zemljama je ograničeno uzgajanje zbog toksičnosti. Mnoge biljke su više ili manje toksične, ali ricinus je tako opasan, da treba čuvati djecu i upoznati odrasle. Ricinus kod nekih ljudi može izazvati svrab i crvenilo po koži ako se dira biljka, a konzumiranje dijelova biljke posebno sjemenki bi izazvalo trovanje, moguće i fatalan ishod. Biljku ne treba upotrebljavati, niti praviti nešto od nje, već jednostavno kupiti ricinusovo ulje u apoteci ili prodavnici zdrave hrane.

Za šta je korisno ulje od ricinusa?

Dobro je poznato da je ricinusovo ulje prirodni laksativ. U slučaju zatvora ili opstipacije ricinusovo ulje se uzima oralno i pomaže. Oralno se uzima u malim količinama u slučaju potrebe. Ne treba da
ga koriste trudnice i osjetljive osobe.Kod prekomjerne upotrebe može izazvati dijareju.Ovo ulje je odlično za kosu. Podstiče rast kose, ali i trepavica. Sprječava opadanje dlaka i neutrališe perut. Hidrira dlake i daje im sjaj.Ricinusovom ulju pridaju čudotvorna svojstva, da trepavice postaju duže, a
ćelavima kosa ponovo počinje da raste.Posebno se koristi u kozmetičkoj industriji kao sastojak preparata za kožu, kosu i nokte.

Pored njegovanja kose, trepavica i obrva, ulje od ricinusa je blagotvorno i za kožu. Naročito se koristi za njegovanje zrelije kože. Djelotvorno je protiv bora.Pomaže kod gljivica, bradavica, ekcema, strija i opekotina. Ricinusovo ulje se primjenjuje u masaži, te poboljšava cirkulaciju. Osim ljekovitosti praktično je za uklanjanje šminke u kombinaciji sa drugim uljima.

Kako se pravi ricinusovo ulje

Pravljenje ricinusovog ulja treba prepustiti kvalifikovanim stručnim osobama.To kažemo zbog prisustva ricina, ortovnog sastojka. Inače ricinusovo ulje je veoma gusto, bledožuto, gotovo bezbojno. Ulje se dobija u postupku hladnog cijeđenja zrelog oljuštenog ricinusovog sjemena. To ulje se zatim, kuha da bi se eliminisao ricin. Ovo nije posao za amatere, već samo za profesionalce. Zato kupovinom ovog ulja u apoteci sasvim smo sigurni da nije opasno.

loading...